Nieuwe rage door corona: Doe jij al een ommetje?
Sinds de lockdown kun je nauwelijks méér dan een wandelingetje maken. Saai? Niet als je er een spannende competitie van maakt. Om die reden heeft Nederland de app ‘ommetje’ omarmd. Ben jij al aangehaakt bij de nieuwe rage?
Herinner je het nog van vroeger: opeens was het knikkertijd, of waren de springtouwen massaal aanwezig op het schoolplein, of spaarden we met ze allen tegelijk voetbalplaatjes. Rages zijn moeilijk te voorspellen. Ze zijn er opeens. Zo is dat nu het gevoel met de app ‘Ommetje’. Opeens vraagt iedereen in je omgeving of je al meedoet aan deze app.
Mooi woord ‘ommetje’. Onze oma’s en opa’s deden dat vroeger heel vaak. Op zondagmiddag even een loopje. Lekker kuieren rond de kerk, op weg naar niets. Vond de ommezwaai ergens plaats in de jaren zeventig? Hoe dan ook, ‘ommetjes’ hebben plaatsgemaakt voor ‘wandelingen’. Opvallend dat ‘hiken’ de laatste jaren aan een flinke opmars bezig was en wandelingen zomaar naar de kroon stak. Maar de lockdown stak hier een stokje voor. Alsof we in het ‘Back to the Future’-mobiel terug naar onze opa en oma’s tijd zijn geflitst, hebben we ons sjokken nu weer opgepoetst tot een good-old ‘ommetje’.
Don’t try this at home. Rare loopjes in een fameus filmpje van Monty Python.
Waarom is de ‘Ommetjes’-app zo populair?
In onze kleine wereld is wandelen een verlossing, toch? Even weg vanachter de thuiswerkcomputer, even geen jengelende kinderen aan je hoofd, die uit pure verveling jou dan maar het leven zuur maken. Kortom, even in de frisse buitenlucht met de benenwagen jezelf resetten. Daarom is ‘Ommetje’ de nieuwe rage. De juiste app op het juiste moment. De Hersenstichting lanceerde deze al tijdens de eerste lockdown, met de altijd energieke neurowetenschapper Erik Scherder als ambassadeur. Nu is dit een van onze meest favoriete app en lopen we ons uit de naad, om maar zo hoog mogelijk te eindigen in de wandelcompetities die we hebben opgezet met familie, vrienden of collega’s. We staan expres vroeg op, om extra punten te scoren voor ons kuiergedrag vóór negen uur s’ morgens. Of we zijn trots op onze digitale medaille die we hebben verdiend, omdat we een aantal dagen achter elkaar de benenwagen hebben gebruikt. Ja, noem ons van Falder gerust wandeljunkies. Verslaafd? Waarschijnlijk. Maar who cares. Er gebeuren ergere dingen in de wereld waar we ons druk om moeten maken.
Door: Redactie Falder