Van de week reed ik onbekommerd (airco aan) in de auto op weg naar huis, toen ik op de radio iemand de ondergang van de westerse cultuur ‘zoals wij die kennen’ (is er dan een andere?) hoorde aankondigen.

 

Tijd om de auto aan de kant te zetten (airco nog even aan) en eetafspraak en de kapper af te zeggen, want wat heeft dat allemaal dan nog voor zin. Lodewijk Asscher verwijt de regering de regie kwijt te zijn over de coronabestrijding, maar onderhand loopt onze westerse cultuur op zijn eind. Wat doet de regering? Hebben wij wel een Minister van Westerse Cultuur (‘zoals wij die kennen’)?

 

Radio harder, want hier was ongetwijfeld een expert aan het woord, iemand die ervoor had doorgeleerd. Al snel bleek het echter om een disco-eigenaar te gaan, die de regering voor de laatste maal waarschuwde, omdat disco’s en nachtclubs nog steeds niet open mochten, waardoor onze jeugd ernstig ging verloederen.

 

Nu de coronabesmetting weer toeneemt, en dan vooral onder jongeren, hoor je steeds vaker mensen zeggen dat zij er wel begrip voor op kunnen brengen dat jongeren zich niet langer willen laten opsluiten. Hoezo opsluiten? Het is geen Wit-Rusland (tegenwoordig Belarus), waar je wordt opgesloten omdat je toevallig op het verkeerde moment op straat loopt. Deze week ging er een filmpje rond van zes meisjes en jongens in een politiebureau in Belarus. Hun handen op de rug gebonden, met doodsangst in hun ogen en bloed op hun gezicht, beloofden zij dat zij niet langer zouden demonstreren. En dan moet ik medelijden hebben met iemand die zegt volledig getraumatiseerd te zijn vanwege een paar maanden lockdown?
Stel je de volgende PTSS-praatgroep voor.

 

“Ik ben Marieke, 35, ik heb in Afghanistan gevochten, waar twee van mijn maten door een bermbom zijn gesneuveld.”
“Ik ben Jan Hoek, 94, ik heb de oorlog in gevangenschap doorgebracht en moest daarna als dienstplichtige vechten in Nederlands-Indië. Vanwege mijn leeftijd ben ik sinds half maart niet meer buiten geweest.”
“Ik ben Johan, 50, een jaar geleden kreeg ik een hartstilstand, kwam bij op de ic met zes bypasses. Nu mag ik weer naar buiten maar dat kan niet vanwege corona.”
“Ik ben Eline, 18, … ja sorry hoor, ik heb zoiets verschrikkelijks meegemaakt, ik kan daar niet goed over praten.” “Wat dan, vertel maar.” “Nou, ik ben dus geslaagd in mei voor mijn vwo en – echt waar – vanwege corona heb ik geen eindexamenfeest gehad.”

 

Oscar Wilde had gelijk toen hij schreef: “De jeugd is een te mooie leeftijd om aan jonge mensen te verspillen.”

 

Oh ja, Trump over Kamala Harris, beoogd vice-president onder Joe Biden: ze is de gemeenste, vreselijkste, meest respectloze senator. Betere aanbeveling kun je je moeilijk wensen.

 

Op maandag zei Trump tijdens een persconferentie dat de Tweede Wereldoorlog eindigde in 1917 ten gevolge van de Spaanse griep. Bijzonder is dat Donald Trumps grootvader is overleden aan de Spaanse griep. Op donderdag kondigde Trump een wet aan om de waterdruk van douches te regelen, omdat hij anders zijn haar niet goed in model krijgt.

 

En dan nu de opdracht van deze week. Welke twee van de vijf onderstaande beweringen heeft Trump niet gedaan?

 

  1. Het doet er niet toe wat de media over je schrijven, zo lang je jong bent en een mooie kont hebt. 
  2. Hitler had eigenlijk de Nobelprijs voor de vrede moeten krijgen in 1945, omdat hij door zijn zelfmoord een einde aan het geweld maakte. 
  3. Het vriest zo hard hier in New York, we hebben echt die opwarming van de aarde nodig.
  4. Ik heb Einstein slechts één keer ontmoet, maar hij vertelde later dat hij onder de indruk was van mijn kennis van de uitzetting van het heelal. 
  5. De man van Ariane Huffington, oprichter van de Huffington Post, kwam uit de kast en ging van haar scheiden. Trump zei dat hij hem goed begreep, omdat Ariane heel erg onaantrekkelijk is.

 

Spelregels: zonder internet zelf proberen. Onder de goede inzenders worden prijzen verloot, zoals gratis abonnement op franska.nl.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.