Nhaan vindt het maar saai

 

Niet alleen kinderen en ouders zijn het inmiddels wel een beetje beu, dat binnen zitten, ook mijn teckel vindt het zo langzamerhand wel welletjes.

 

Ze is gewend de hele dag met mij op pad te gaan en overal naar toe te racen en dat kan nu niet.
En dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nhaan, want zij kan lekker nog naar buiten wanneer ze wil, en rondscharrelen op het terrein waar ze niet weg kan lopen. Bovendien: zij mocht afgelopen week wél  naar de “kapper”, waarna ze me trouwens twee dagen lang boos aangekeken heeft. Mijn hart gaat uit naar de vele honden die weinig naar buiten kunnen en die met een familie en drukke kinderen misschien wel op een etage wonen en die niets begrijpen van dat andere ritme. Katten vinden het over het algemeen wel fijn, zo iedereen in huis. In Engeland adviseren ze overigens sinds kort om de kat binnen te houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

Hier in Nederland kennen we als het om honden uitlaten gaat gelukkig geen echte beperkingen. Maar corona heeft in andere landen wel tot beperkingen en bizarre situaties geleid. In Israël mag de hond sinds een paar dagen iets verder uitgelaten worden dan de daarvóór geldende 100 meter van je huis. En geloof me, er werd streng op gecontroleerd. In Italië geldt een limiet van 200 meter (tenzij op eigen terrein natuurlijk). In Spanje, waar de lockdown-regels voor mensen heel streng zijn, zijn honden letterlijk en figuurlijk een welkome escape uit huis. Ze mogen gewoon uitgelaten worden en dat heeft creatievelingen al op het idee gebracht om ook poezen en geiten aan een lijntje uit te laten om toch maar de straat op te kunnen. Maar dat mag niet. Sterker nog, werd er voorheen betaald voor uitlaatservices, er worden nu honden voor geld aangeboden om uit te laten! In Engeland mag de hond (officieel maar 1 x per dag) uitgelaten worden zolang de twee meter afstand op straat maar in acht genomen wordt. Wel wordt daarbij opgeroepen om de hond ‘lokaal’ uit te laten en niet ergens naartoe te rijden om hem uit te laten. In Frankrijk mag de hond ook mee naar buiten, maar je moet wel een ingevuld formulier bij je hebben met de reden van je buitenzijn en het tijdstip. Sinds deze week is dat formulier overigens ook op de smartphone geldig.

 

Op internet gaan filmpjes rond van kleine hondjes die vanaf balkons naar beneden worden gelaten en nadat ze hun behoefte gedaan hebben weer omhoog gehesen worden, of die zelfs met een drone uitgelaten worden. Laten wij maar blij zijn dat wij in elk geval nog naar buiten mogen, al is het beperkt.

 

Ik wens je fijne Paasdagen met je dierbaren, en laten we niet alleen extra op elkaar letten maar ook op onze dieren. Zij voelen ook dat het anders is, deze lastige periode.

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden