Neem jij je vitamines wel op het juiste tijdstip in?

 

Iedereen weet dat het nemen van vitamines belangrijk is voor je gezondheid.

 

 

 

Je voelt je er beter door, het is goed voor je immuunsysteem en het is een goede aanvulling op een gevarieerd dieet (of in mijn geval: als je iets te vaak naar die makkelijke, snelle hap graait). Maar wist je ook dat het tijdstip waarop je je vitamines inneemt effect heeft op de opname in je lichaam? En dat het beste tijdstip per vitaminesoort ook nog eens verschilt? Dat komt omdat sommige vitamines beter oplosbaar zijn in vet, waardoor je ze het beste met een maaltijd kan innemen. Andere vitamines zijn weer beter oplosbaar in water, waardoor het drinken van veel water belangrijker is dan een maaltijd. Benieuwd wanneer je jouw vitamines het beste kan innemen? Ik zet het voor je op een rijtje.

 

Multivitaminen

Hoewel sommige experts twijfelen aan de effectiviteit van multivitaminen, is het toch één van de populairste supplementen op de markt. Multivitaminen bevatten zowel in vet als in water oplosbare vitamines, waardoor je deze het best met veel water tijdens of na een maaltijd kunt innemen. Dit zorgt voor een gelijkwaardige afbraak van alle vitamines, waardoor je lichaam ze het makkelijkst kan opnemen.

 

Vitamine B

Vitamine B helpt je lichaam om gezonde rode bloedcellen te vormen, energie te halen uit het voedsel dat je eet en is in water oplosbaar. Je kunt ze dus het beste op een lege maag innemen. De beste tijd om je vitamine B te nemen is volgens experts dan ook vlak na het wakker worden, omdat je dan al een hele tijd niet hebt gegeten. Neem deze vitaminepil wel met lekker veel water voor een optimale opname.

 

Vitamine C

Vitamine C helpt herstel van weefsels, huid en botten. Ook helpt het je lichaam om ijzer op te nemen en wonden sneller te genezen. Vitamine C is vrij makkelijk binnen te krijgen door middel van voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen en bladgroenten, maar als je toch graag een supplement wil slikken dan kun je deze het beste tijdens een maaltijd innemen.

 

Vitamine D

Vitamine D wordt ook wel ‘zonneschijn in een potje’ genoemd en met een goede reden: we halen onze dosis vitamine D namelijk voornamelijk uit de zon. Vooral mensen met een lichte huidskleur kunnen vitamine D goed via hun huid opnemen, maar daar heb je in ons kikkerlandje toch weinig aan. Een supplement is dus wel zo handig. Experts zeggen dat je vitamine D het beste in de avond kan nemen met een maaltijd die laag in vetten is. Dit zorgt voor een goede opname en kan zelfs zorgen voor een betere nachtrust.

 

Vitamine A

Dit wist ik dus niet, maar blijkbaar kan je lichaam uit zichzelf geen vitamine A produceren en kunnen we die alleen via voeding of supplementen verkrijgen. Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid, de ogen en de darmwand. Het is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat je dit het beste kan innemen bij een maaltijd die veel gezonde vetten bevat.

 

Bron: VeryWellMind

Door: Redactie Amayzine.com