Naar Italië op vakantie? Zo doe je dat

 

Ik ben net terug en geloof me: ik tel de dagen tot ik weer mag.

 

 

Dat heeft ongetwijfeld te maken met het Hollandse weer (zaterdag krijgt een 2 van Weeronline. Een TWEE!), maar ook met de intens aanzuigende werking die Italië op mij heeft. Ik krijg veel vragen over hoe het daar nu is. Met corona. En waar je je op moet voorbereiden.

 

1.  Om weg te kunnen, moet je dit hebben

·     Een bewijs van vaccinatie (langer dan twee weken geleden gevaccineerd)

·     Een antigenen of PCR-test met een negatieve uitslag niet ouder dan 48 uur

·     Een ingevuld passenger locator form

·     Reis je naar Sicilië, dan word je ter plekke nogmaals getest.

 

Maar: mijn familie is de laatste maand drie keer naar Italië gevlogen en alle keren is er NERGENS naar gevraagd. Niet naar de negatieve test, niet naar het formulier en niet naar de QR-code als bewijs van de vaccinatie. Ik kan me voorstellen dat je het risico niet wil nemen, maar weet dat ze er waarschijnlijk niet naar vragen.

 

2. Eenmaal in Italië

Italië is groen dus het gaat daar stukken beter dan bij ons. Maar om die groene staat te bereiken en te behouden zijn ze ook best streng. Mondkapjes hoeven buiten niet op, maar zodra je ergens binnenkomt is-ie verplicht. Zelfs als je even naar de wc loopt in een restaurant of als je aan de bar een koffietje bestelt.

 

Temperaturen

 

Ook moet je er niet raar van opkijken als ze je temperatuur meten. Dat gaat heel geruisloos door een thermometer die even voor je voorhoofd wordt gehouden. Maar ik heb het meegemaakt dat ik werd getemperatuurd voordat ik het strand op mocht. Het lijkt een beetje overdreven maar ach, als dat alles is…

 

 

3.  De terugreis, dit heb je nodig

Helemaal niets. Geen negatieve test, geen QR-code als bewijs van vaccinatie. Gewoon jezelf en je paspoort. En het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om thuis voor de zekerheid een zelftest te doen. Toen wij landden, deelden ze die op Schiphol uit. Topactie vond ik dat.

 

Fijne vakantie!!

 

 

Meer Italië?

10 onnodig achterlijke weetjes over Italië.

3 Italiaanse gerechten die Italianen nooit eten.

Italiaanse woorden die je vakantie zoveel beter gaan maken. 

 

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach