Mopperen is zo makkelijk

 

En als ik het niet zou weten, zou ik het niet durven zeggen. Iets met splinter in eigen oog en balk in dat van een ander. Of was het andersom?

 

 

Legio vrouwen die een hulp in de huishouding hebben, dat is bekend. En weet je dat tachtig procent van die vrouwen moppert op de hulp? Niet waar ze bij is natuurlijk, maar later, als ze zelf alle overgeslagen plekjes loopt te boenen. Nou, voor die tachtig procent van de vrouwen die loopt te mopperen heb ik leuk nieuws.

 

Want kijk, mopperen is niet leuk. Daar heb je alleen jezelf maar mee. Geef maar eerlijk toe, want wie heeft er het meeste last van? Oké, ook je omgeving, als je het hardop doet. Maar vooral jijzelf, want het moppergevoel zit in je. Brrr. Slecht voor alles. Afvalstoffen kleven eraan vast, vet ook, andere ellende zoekt ook houvast aan gemopper. Loop jij dan dus lekker mee rond in je lijf. Allemaal wetenschappelijk bewezen. Serieus ;-)

 

Even alle gekheid op een stokje. Ik heb dat gemopper op de hulp afgeleerd door tijdenlang zonder h-h-hulp te zitten. Zonder hulp moet je namelijk al die dingen die je ‘zogenaamd minder goeie hulp’ in ieder geval wel doet, óók nog zelf doen. Mét hulp kom jij toe aan hoekjes, gaatjes en andere schoon te maken dingen waar je van je leven niet aan zou denken vanwege tijdgebrek. Ha! Tof hè? Heb ik je in een keer blij gemaakt met elke hulp die je maar kunt krijgen.

 

En wat het allerhandigst is? Stel, er valt toch iets te mopperen. Gewoon even iets van zeggen op een vriendelijke toon en op een moment dat je weet dat het goed valt. Wedden dat het helpt? Iedereen wordt tenslotte graag gewaardeerd, dus je hulp loopt dan heus wel dat extra hoekje of randje na voor je. En… dan natuurlijk wel even zeggen als je blij bent met iets. Het is maar een ideetje. Je hoeft jezelf maar na te gaan en te bedenken waar jij blij van zou worden bij een werkgever.

 

Zo. Tot zover sprak hier uw juf. Toevallig heb ik het zelf ook met vallen en opstaan moeten leren. Sst… niet doorvertellen.

Door: Franska

Afbeelding van Franska