Wijn­(s)hoppen in
Zuid-Afrika

 

Maartje: Dat je bij de term ‘winery’ meteen aan een wijnproeverij denkt, is logisch. En dat je bij Zuid-Afrika vooral aan Stellenbosch denkt, is ook begrijpelijk. Wat je misschien niet wist, is dat de wijnlanden van Zuid-Afrika veel (veel!) verder reiken en dat je er vaak veel meer kunt doen dan alleen wijnproeven. Uitgebreid (of razendsnel) tafelen bijvoorbeeld. Of overnachten. Of picknicken. Of paardrijden. Of op safari. Middenin de natuur (o, die panorama-vergezichten!) en vaak maar een uurtje rijden vanaf Kaapstads stadshart. Eerlijk waar. Waar? Bij een van deze bijvoorbeeld.

 

 

Beau Constantia, Constantia – Restaurant Chefs Warehouse is een befaamd restaurant in Kaapstad; een tafel reserveren in het weekend mag vaak weken vooraf gebeuren. Nu wil het geval dat de chefs onlangs een dependance openden in het chique Constantia. Er is wijn, uiteraard, en er zijn vergezichten, maar er is ook het eten waar Chefs Warehouse niet voor niets bekend mee is geworden.

 

 

 

Warwick, Stellenbosch – Ook hier kun je onmogelijk spijt krijgen. De wijnboerderij zorgt met liefde voor een picknickmand die je op een kleedje op het gras aan het water onder een parasol leeg kunt eten.

 

 

Babylonstoren, Paarl – De oudste (Nederlandse) boerderij in de wijde omtrek van Kaapstad en alles wat je nodig hebt op één adres: enorme tuinen met verse producten die op locatie verwerkt worden (er is een bakkerij, een kaasmakerij, een tuinderij et cetera), een spa, een prijswinnend restaurant met voornamelijk vegetarische gerechten en heerlijke logeeraccommodaties. Plus: je instagramfeed zal je dankbaar zijn, alles is er even fotogeniek.

 

 

Le Petite Ferme, Franschhoek – Op deze über-romantische plek vind je witte huisjes waar je kunt overnachten, lunchen of dineren.

 

 

Diemersdal, Durbanville – Naast de bekende wijngebieden zoals Stellenbosch en Franschoek verdient Durbanville een plaats op je Kaapstad to-do-list. Een van de vele wineries daar is Diemersdal waar je aan enorme witte picknicktafels onder een dak van wijnranken kunt tafelen.

 

Wegdromen bij de beelden van Zuid-Afrikaanse wineries en voor je vertrek alvast de o zo handige reviews lezen van locals en toeristen? Als-ie het al doet, check dit even.. Die brengt vrijwel alle wineries van Zuid-Afrika in kaart en is nog maar nét opgericht door een Nederlandse stel, Sonny & Marcelle, inmiddels Kaapstadse locals.

 

 

 Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, een lifestyle-blog dat bol staat van de tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.

Fotografie: Sanne Moonemans