Op slag verliefd

 

Joyce: Een jaar of wat geleden zag ik in het Franse tijdschrift Côte Sud een geweldige reportage over designer Andrea Brugi. In zijn werkplaats in hartje Toscane maakt hij met de hand de mooiste snijplanken, zoutvaatjes en andere objecten. Voornamelijk van olijfhout. Allemaal net anders en allemaal even bijzonder.

 

Ik geef liever wat meer uit aan spullen die niet alleen functioneel zijn maar vooral tijdloos mooi en duidelijk met liefde gemaakt.
Op de website van Andrea Brugi kon ik zien dat zijn bedrijf(je) verkoopt in New York, Tokio en aan winkels door heel Scandinavië. Maar niet in Nederland. Daar zit je dan, terwijl je droomt van al het moois dat je hebt gezien.
Mijn beleefde smeekbede aan Samina Langholz, de Deense vrouw van Andrea, werd hartelijk beantwoord en een paar maanden later stond een koerier voor mijn deur met een pakket van Brugi, Montemerano. FEEST!
Wie bij het zien van de foto’s ook op slag verliefd is: het is nu heel makkelijk geworden om te bestellen: via de website kun je alle producten bekijken en in een winkelwagentje schuiven. In de loop der jaren is mijn collectie Brugi gegroeid tot een berg planken, een serie houten lepels, zoutvaatjes en de door Samina ontworpen sterren en dennebomen.
Ik volg hen op Facebook en Instagram, waar alle nieuwe ontwerpen gepost worden en artikelen die in internationale magazines als Marie Claire en Remodelista verschijnen.

 

En eens in de zoveel tijd skypen we met elkaar. Samina is altijd verrast als ik zeg dat ik zo blij word van alles wat Andrea en zij maken. Als ik ’s morgens opsta en in de keuken kom, kijk ik iedere keer weer met zoveel plezier naar al hun planken die een plekje aan de muur hebben gekregen. Datzelfde gevoel heb ik ook als ik de tafel dek en hun zoutvaatjes uit de kast haal.
‘Handgemaakt’, ambacht wordt tegenwoordig meer gewaardeerd dan ooit. In een verloren uurtje kijk ik graag op sites die mooie clips plaatsen over crafts zoals AJ+, Art of Wonderment en Pots in Action.
Minder kopen. Eigenlijk alleen spullen die met passie en liefde gemaakt zijn, lang meegaan en waar je blij van wordt. Dat is mijn voornemen voor het nieuwe jaar.

 

Joyce Huisman was columnist bij VT Wonen en later stylist en tekstschrijver. Ze heeft een fiks aantal kook- en designboeken geschreven. Ze werkt ook als creatief consultant en brand-specialist voor bedrijven.

 

Fotografie: milkdecoration.com/Mikkel Heriba 
Styling: Christine Rudolph