Mogen Willem-Alexander en Máxima niet meer per koets door Den Haag?

 

De Haagse regels gaan veranderen.

 

 

 

Je hebt ze vast weleens gezien als je een dagje uit was in een grote stad in binnen- of buitenland: koetsjes getrokken door paarden. Van New York tot Amsterdam en Den Haag. Samen met je lief knus met paard en wagen door de stad vervoerd worden is voor veel mensen het toppunt van romantiek. Maar als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt verdwijnt dit pittoreske tafereel volledig uit het straatbeeld, dit op verzoek van de Partij voor de Dieren (PvdD).

 

Al jaren organiseert de gemeente samen met verschillende ondernemers Haags winterprogramma ‘Have a Royal Winter’, met koetsjes en paarden, en dat is de PvdD een doorn in het oog. Volgens hun gemeenteraadslid Leonie Gerritsen wordt het hoog tijd dat deze traditie stopt. ‘Paarden worden volgehangen met kerstballen en worden met een kar vol mensen door de menigte gezweept, of nog erger, moeten op oudjaarsdag op de boulevard van Scheveningen lopen waar vuurwerk wordt afgestoken.’

 

De Haagse gemeenteraad vindt dat de PvdD wel een goed punt heeft en heeft besloten dat ze vanaf volgend jaar het goede voorbeeld wil geven door bij haar georganiseerde evenementen zoals het winterprogramma geen dieren meer in te zetten. Dus adios paard en wagen.

 

Maar hoe moet het dan op Prinsjesdag, als Willem-Alexander en Máxima de toer in de Glazen Koets, getrokken door een aantal paarden, door de Hofstad maken? Volgens het gemeentebestuur is dit geen evenement dat zij organiseert en dus kunnen Máxima en Willem-Alexander op Prinsjesdag hun koets gewoon nog laten trekken door paarden. Volgens een woordvoerder van het Koninklijk Huis ‘zet de Koninklijke rijstal zich iedere dag in voor het welzijn van de paarden. De dieren worden met de grootst mogelijke zorg en respect behandeld, met professionele trainers en verzorgers die ervoor zorgen dat hun fysieke en mentale gezondheid optimaal is en blijft.’

 

De koning en de koningin hechten blijkbaar veel waarde aan deze traditie. Maar ook zij moeten met hun tijd mee. Het zal mij benieuwen hoelang we de koets op Prinsjesdag nog in het Haagse straatbeeld zullen zien.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit