Moeten we nu echt massaal onze spaarcenten opnemen?
Terug van weggeweest: euro’s stapelen onder je matras.
De bitcoins, altcoins en de meest ongrijpbare valuta’s vliegen je om de oren en wat doet de bank? Een waarschuwing én advies geven over hoeveel contant geld je in huis moet halen. Mark my words mensen, elke flappentap in Nederland is aan het einde van de dag vermoedelijk leeg.
Alle dieveggen en oplichters, lezen we even mee? Vanaf nu loont het weer om jezelf door bovenlichten te wurmen of klapramen van de kiersluiting te toveren. De banken komen binnenkort met het advies om weer eens lekker contant te cashen, maakte het ANP vandaag bekend. De biljetten mogen vanaf nu dus weer knus thuis opgestapeld onder een willekeurig matras.
Knaken cashen
We deden eeuwen ons best om elk fysiek betaalmiddel overbodig te maken. Wat zeg ik? We haalden voor geld zelfs een beetje ons neus op. Het moest van papier naar plastic, van pinnen naar chip en nu wapper je gewoon even met je telefoon rond een machientje en klaar. Maarbinnenkort sta je toch in de rij om eens ouderwets flappen te tappen, als je het de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vraagt.
De toenemende geopolitieke dreiging, zoals de oorlog met Rusland, zorgt voor het aanpassen van dit advies. Net als dat mensen eerder ook al op het hart gedrukt werd om een noodpakket en water voor een paar dagen in huis te halen. De onzekerheid in de wereld is te groot om alles op zijn beloop te laten, blijkt uit dit bericht ook weer. Stel dat ons betaalsysteem om welke reden dan ook niet meer werkt, dan zit je in eerste instantie in ieder geval niet zonder.
Aardse zaken
Om hoeveel knaken het dan precies gaat? Daar doet de NVB nog geen precieze uitspraken over. Het nieuwe advies komt ook pas op tafel in het eerste kwartaal van volgend jaar, blijkt uit het bericht van ANP. Na de kerstvakantie gaan de banken pas rond de tafel. De verwachting is in de tussentijd al wel dat mensen hun spaarrekeningen hiervoor gaan aanspreken. Of dat nu al gebeurt is onbekend, vertelt een woordvoerder.
De hoeveelheid cash is trouwens onderdeel van een groter advies om je financiële zaken te regelen, mocht er een keer iets aan de hand zijn met onze betaalinfrastructuur. Of je zuurverdiende centjes dan nog wel veilig zijn bij de bank? Jazeker, benadrukt de woordvoerder aan het ANP. Banken zijn heel goed voorbereid op bijvoorbeeld cyberaanvallen.
Fijn om te weten natuurlijk, dat dit advies eraan komt. Maar om hoeveel gaat het dan precies? In het kader van better safe than sorry. Op BNNVARA valt te lezen dat dit ooit 50 euro was, maar inmiddels moet je rekening houden met toch zeker een paar dagen voorraad in contanten. Doe zelf dus even een optelsom van je boodschappen, brandstof en andere aardse zaken en dan zit je voorlopig een heel eind in de goede richting. To be continued, de banken gaan eerst even kerstvakantie vieren.