Moeders wil is wet

Ik weet niet meer waar die uitdrukking vandaan komt, maar dat het waar is staat als een paal boven water. Ik moest van m’n moeder altijd melk drinken. Tja…

 

 

Als er iets is dat ik smerig vind, dan is het melk. Een tijdje lang ging karnemelk er nog wel in, maar ook dat is nooit een echte liefde geworden. Als ik weleens in een bed & breakfast of hotelletje een karig ontbijtje tref, wil het soms lukken om een yoghurtje naar binnen te lepelen, al zal het nooit zo ver komen dat ik het potje langs alle kanten leeg lik. En als baby spoog ik de moedermelk zo’n twee meter de kamer rond. Ik kon het gewoon niet binnenhouden. Het bewijs is dus afdoende geleverd. Ik hou gewoon niet van melkproducten.

 

Als groot mens heb ik m’n moeder moeten beloven dat ik dan in elk geval calcium zou slikken. Want osteoporosegevaar. Doe ik dus al tientallen jaren braaf. Moeders wil is wet. De Libelle stond er ook elke week vol mee toen ik daar begon. Lees ik nu ineens dat calciumtabletten misschien helemaal niet goed zijn voor je aders. Wat nu? Stoppen met slikken? Of stoppen met lezen? Of alleen maar stoppen met medische dingen lezen? Ik denk het laatste. Want lezen is veel te leuk. Al zijn het alleen al de leuke verhalen die m’n vriendinnen schrijven voor Franska.nl.

 

Maar nu zit ik dus met die lege pot calcium naast me. Staat naast m’n laptop. Tja… nieuwe bestellen? Of geen nieuwe bestellen? Wat zou m’n moeder zeggen? ‘Vraag het aan de huisarts.’ Wat zou de huisarts zeggen? ‘A. Lees geen medische artikelen. B. Drink melk.’ Zo, dat spaart tijd. Not. Want ik luister dus niet naar de huisarts. Weet ik nu al. Wacht, ik duik even in m’n Vitamine Bible. Ooit gekocht toen ik voor het eerst in New York was en helemaal flabbergasted was door die enorme hoeveelheid en ook nog eens door de enorme omvang van die vitamine-winkels daar. Later heb ik zelfs een vernieuwde bible gekocht, want voedingsinzichten zijn nogal aan verandering onderhevig. Daar ook, dacht ik. In zo’n bible staat ook precies in welke natuurlijke producten je calcium vindt.

 

Juist ja: melk en melkproducten. Die zag ik aankomen. Maar ook in kaas. Logisch. Verder in sojabonen, tofu, sardientjes, pinda’s, walnoten, zonnebloempitten, gedroogde bonen, boerenkool, broccoli en collard greens. Collard greens? Een soort bladkool zo te zien, als ik even google. Die ziet er leuk en lekker uit. Ga ik in m’n nieuwe mini-kruiden-groentetuin zetten. Eerst even zaad googelen en kopen. En voor de tussentijd toch maar een pot calcium. Of??? Wat zou jij doen?

 

PS: Yes! Gevonden en besteld. Collard-greens-zaad.

Door: Franska

Afbeelding van Franska