Mmmakreel­mmmaand

 

Marlies: Gestoomde makreel is gezond én heel smaakvol. Zeker in deze salade met venkel.

 

Het Nederlands Visbureau heeft de maand februari uitgeroepen tot de Maand van de makreel.
De aftrap vierden ze met een presentatie waar deze vis – en met name de heet gerookte (gestoomde) makreel – in de schijnwerpers stond. Voor deze gestoomde makreel worden de vissen zes uur lang gerookt bij een temperatuur van 70-90 graden Celsius.
Dat de keuze op deze versie viel, kan ik me goed voorstellen, het visvlees wordt door de bereiding heerlijk zacht en heel smaakvol. Bovendien is deze vis goed verkrijgbaar; elke visboer – en tegenwoordig ook elke supermarkt – verkoopt gestoomde makreel. 

Makreel is een ‘wilde vis’, hij wordt niet gekweekt en voedt zich voornamelijk met plankton, garnalen en kleine visjes als haring en spiering. Hierdoor is het vetgehalte van makreel relatief hoog en dat maakt deze vis tot de omega 3-rijkste vissoort van alle vissen. Makreel bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel omega 3 als zalm – terwijl zalm toch ook tot de vette vissen behoort. Omega 3 heeft een gunstige werking op het functioneren van hart en bloedvaten en daarom luidt het advies: eet minstens één keer per week vette vis.

 

De Nederlandse makreelvisserij heeft het MSC duurzaamheidslabel, dat wil zeggen dat ze vissen op basis van een goed beheer en met zo min mogelijk negatieve effecten op het ecosysteem. Het vissen vindt voornamelijk plaats van oktober tot februari, dan hebben de makrelen het ideale vetpercentage om ‘heet gerookt’ te worden. De vangst gebeurt met grote vriestrawlers, waar de vis direct na de vangst wordt ingevroren. De rest van het jaar wordt deze diepgevroren voorraad gebruikt om te roken, zodat er altijd vers gestoomde makreel op de markt ligt.

 

Salade van gestoomde makreel en geroosterde aardappelen
(voor 4 personen)

 
Dit heb je nodig

 • circa 1 kilo kleine vastkokende aardappelen
 • 6 el olijfolie
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 takjes tijm
 • zout, versgemalen peper
 • 1-2 el witte wijnazijn
 • 1 tl (Dijon)mosterd
 • 2 venkelknollen
 • 250 g gestoomde makreel
 • 100-150 gemengde sla (veldsla, rucola, waterkers, jonge spinazieblaadjes)
 • 1 el fijngesneden dille
 • 3 el fijngesneden platte peterselie

 


Zo maak je het
Schil de aardappelen dun en snijd elke aardappel in 6 partjes. Leg ze in een braadslede of ovenschaal en meng ze met 3 el olijfolie, rozemarijn, tijm en wat zout en peper. Rooster de aardappelen circa 25 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 220°C. Schep ze halverwege de roostertijd een keer om.
Roer een dressing van de azijn, mosterd en 3 el olijfolie. Schep de geroosterde aardappelpartjes in een schaal, roer de dressing er voorzichtig door en laat dit samen afkoelen.
Snijd de venkel en makreel in reepjes. Schep, als de aardappelen zijn afgekoeld, de venkel, makreel, slablaadjes, dille en peterselie erdoor.

 

Eet smakelijk!

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

 

Sfeerbeeld: Getty Images