Minestra di Borragini

 

Borage is van oorsprong een inheemse plant die zoals veel kruiden vroeger alleen in de warmere landen voorkwam

 

De Romeinen zorgden voor de verspreiding in noordelijk Europa en nu groeit hij in menig groentetuintje. De bloemen zijn prachtig, heel teer en fragiel maar ook heel krachtig en vooral decoratief. Bijen zijn dol op de honing, in Italië wordt de plant daarom ook wel ‘pane d’api’ genoemd, ofwel bijenbrood. Ik heb hier een keer op de markt in Orvieto een potje boragehoning gekocht en je raad het al, die was echt ‘to die for’.

 

Sinds de Romeinse tijd wordt de plant met moed geassocieerd en de naam borage komt van het latijnse woord borra, of ruw haar; op de bladeren en bloemen zitten heel veel prikkelende haartjes. De bloemen en blaadjes smaken naar komkommer en geven een heel apart verkoelend effect als je ze eet.

 

Hier in Umbrië worden de blaadjes samen met andere wilde kruiden gebruikt als vulling voor ‘pansoti al preboggion’, dit is een soort ravioli. Ik vind het lekker om de bloemetjes te frituren met een beslag van tempura, leuk hapje voor bij een glas prosecco. Wat ook heerlijk is voor op een bruschetta: kook een paar handen blaadjes kort, giet af en laat goed uitlekken, voeg hier 2 eetlepels goede olijfolie en wat limoensap aan toe. Smeer op een bruschetta en maak af met wat andalimanpeper, ik gebruik juist deze peper omdat de smaak fris en citrus-achtig is, maar ook zoet en bloemig alsof je een drupje rozenwater hebt toegevoegd en dit accentueert de smaak van de blaadjes van de borage.

 

En omdat jullie je dit jaar misschien niet kunnen laven aan de Italiaanse warmte moeten jullie er zelf voor zorgen. Hierbij stuur ik jullie een beetje zuidelijke warmte in de vorm van deze overheerlijke Napolitaanse soep.

 

Minestra di Borragini

 

Ingrediënten 
1 pond borageblaadjes
1 fijngesneden ui
2 knoflooktenen in dunne plakjes
2 ons merquezworstjes
3 ons trostomaatjes fijngesneden
4 dl groentebouillon 
1 ons grano padano
Olijfolie, beetje zout naar smaak

 

Was de borageblaadjes en snij ze fijn, schenk een goede scheut olijfolie in een pan voeg hierbij de knoflook en de fijngesneden ui en bak dit kort. Snij de merquez in stukjes van 1 cm en bak ze een minuut of 2 mee met de knoflook en de ui. Voeg hierbij de tomaatjes, de bouillon en de borageblaadjes. Breng het geheel aan de kook en laat een minuut of 5 zachtjes doorkoken. Maak af met een beetje zout indien nodig. Schep de soep op een mooi bord, schaaf hier wat grano padano over en versier met een paar bloemetjes borage.

 

Buonapetito

 

Met een hartelijke groet uit Umbrie,

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek