Mijn kalknagel en ik, we zijn al jaren samen

 

Anita: Op een dag was ie er: de kalknagel. Al wist ik in het begin natuurlijk niet dat het een kalknagel was. Mijn kleine teennagel werd raar dikkig en wat bobbelig. Ik constateerde het, wist niet zo goed wat te doen en deed er een vrolijke kleur nagellak overheen en dacht er niet meer over na. Dat had ik beter wel kunnen doen, want hoe sneller je de behandeling begint des te groter de kans om ervan af te komen.

 

 

Dit zijn de 5 meest gestelde vragen over kalknagels

 

1 Wat is een kalknagel?

 

Een kalknagel ziet er vaak dikker uit dan je andere nagels. De kleur is dof troebel wit, witgeel en soms zelfs groenig. Bovendien wordt de kalknagel vaak brokkelig en broos, een soort mini bloemkool op je nagel zeg maar. De kalknagel zit in de meeste gevallen op de tenen en soms bij de handen.

 
2 Hoe ontstaat een kalknagel?

 

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Schimmels zijn dol op vochtige ruimtes, dus de meeste besmettingen vinden plaats in het zwembad, de sauna, de sportclub etc. Als je toevallig op een besmette huidschilfer stapt ben je al de klos. Draag dus altijd slippers in dit soort vochtige ruimtes. Een kalknagel kan ook ontstaan door knellende en/of synthetische schoenen.
 

3 Zijn kalknagels te behandelen?

 

Tja, dat is een heel goede vraag. Bij de drogist zijn diverse middelen te koop en ik kan je vertellen dat ik bijna alles al geprobeerd heb. Het belangrijkste is dat je de kuur volledig afmaakt en let op, je bent zo een jaar bezig. Want de kalknagel moet tijdens de behandeling eerst helemaal uitgroeien en daarna moet je preventief nog drie maanden doorsmeren. Klinkt misschien flauw, maar bij mij maakt het merk niet zoveel uit. Ooit ben ik bij het duurste (en ik dacht het beste) middel begonnen, maar tegenwoordig begin ik elke winter weer opnieuw en heb ik ongeveer alle merken wel gehad, ook de huismerken. Hoe lang ik de middelen ook gebruik, mijn kalknagel keert na verloop van tijd altijd weer terug. Toch ben ik blij met deze producten, want mijn kalknagel verspreidt zich niet meer en blijft een stuk gladder.

 

4 Helpen pillen tegen kalknagels?

 

De schimmelinfectie nestelt zich in de nagelriemen, dus het is moeilijk deze schimmel uit te bannen. Via de huisarts kun je ook pillen krijgen. Ik ben er nooit aan begonnen want de pillen hebben een matig resultaat en wel bijwerkingen.

 

 

5 Je nagels laten laseren of toch beter azijn proberen?

 

Sinds een paar jaar kun je je kalknagel ook laten weglaseren. Bij deze behandeling wordt eerst de harde buitenkant verwijderd en daarna het nagelbed verwarmd zodat de schimmel onschadelijk gemaakt wordt. Het duurt ongeveer negen maanden voordat de nieuwe nagel volledig is aangegroeid. Deze behandeling is niet geheel pijnloos en er zijn soms meerdere behandelingen nodig.

 

Heb je echt alles al geprobeerd en geloof je er niet meer in, probeer dan nog het huis-tuin-en-keukenmiddel azijn. Elke avond een voetenbadje met azijn vermindert de kwaal. Schimmels hebben een hekel aan de zuurgraad van de azijn.

 

Kortom, het is nog niet zo makkelijk om van een kalknagel af te komen.

 

Draag dus altijd slippers in vochtige ruimtes, droog altijd je voeten goed af, en loop zo veel mogelijk in open schoen als je thuis bent. Voorkomen is beter dan genezen, zeker in dit geval.

 

 

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars