Mijn favoriete tijd van het jaar

 

De periode tussen kerst en oud&nieuw is misschien wel mijn favoriete tijd van het jaar.

 

 

 

Hoewel ik dol ben op de heerlijke warmte en de lange dagen van de zomer, vind ik het ook zalig om in deze periode naar binnen te keren. 

 

Ik geloof sowieso in het leven volgens de seizoenen. En in alle oude natuurtradities staat de winter voor naar binnen gaan. Net zoals voor de bomen die hun bladeren hebben losgelaten en waarvoor dit bij uitstek de periode is dat ze hun wortels versterken onder de grond, geldt dat voor ons mensen ook. De winter is de periode van overdenken, analyseren, plannen maken voor het nieuwe jaar en daar dan helemaal klaar voor zijn als de lente aanbreekt. 

 

Als psycholoog krijg ik momenteel van alle bladen, radio- en tv-programma’s waarvoor ik werk de vraag waarom goede voornemens niet werken. Dat zit zo: Ten eerste zijn onze goede voornemens over het algemeen te radicaal. En omdat het resultaat meestal op zich laat wachten, heeft ons brein er na een paar weken schoon genoeg van. Het brein is immers geprogrammeerd om zo min mogelijk stomme dingen te doen. Dus ga je met jezelf onderhandelen en klinkt een avondje op de bank in plaats van de sportschool ineens heel aantrekkelijk. Tel daar je beslissingsmoeheid bij op, en het gebrek aan een steungroep, en hup, daar belanden onze goede voornemens onderaan ons lijstje. Om ons uiteindelijk het gevoel te geven dat we het toch niet kunnen en er volgend jaar maar helemaal niet aan beginnen.

 

Daarom begin ik ook niet aan goede voornemens. Wat ik wel doe? Ik maak een woord voor het komende jaar. Dat is mijn leidraad waar ik me dan de komende periode aan houd. Stel dat bijvoorbeeld ‘gezond’ mijn woord is. Dan kan het inderdaad best voorkomen dat ik een avondje sportschool laat schieten. Maar in plaats daarvan eet ik op die dag dan misschien anders, wat me toch in staat stelt om gezond te zijn of te worden. 

 

In de dagen tussen kerst en oud&nieuw kijk ik altijd terug op het afgelopen jaar en vooruit naar het nieuwe. Ik verzin mijn nieuwe woord (een heerlijk stapsgewijs proces van vijf dagen) en kijk wat het oude jaar heeft gebracht. Maar natuurlijk ook wat ik hoop dat het nieuwe jaar me gaat brengen. Heerlijk vind ik deze tijd van zelfreflectie en mijmeren. Om dan vervolgens, vanaf 1 januari, volop aan de slag te gaan om het nieuwe jaar optimaal vorm te geven in de richting die ik me wens. 

 

Door: Saskia Geraerts

Na een turbulente periode waar alles wat vaststaand leek op losse schroeven stond nam psychologe Saskia Geraerts van Houten het dappere besluit om naar Mallorca te verhuizen. Hier geeft ze haar leven opnieuw vorm. Af en toe komt ze nog naar Nederland voor werk, onder andere op tv en als spreker.

Afbeelding van Saskia Geraerts