Met je gat in een ijsbad
De Iceman en door hem getrainde personen waren het onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoeken.
Wie deze week rond de klok van acht uur ‘s ochtends inschakelde op de radioshow van Mattie en Marieke dacht misschien per ongeluk op wat adult content gestuit te zijn. Het viel gelukkig alles mee, want de twee zaten gewoon even met hun gat in een ijsbad. Daar ga je enorm van hijgen en puffen.
Als een activiteit het haalt tot onze Neerlandse radio, dan mag je ervan uitgaan dat het ‘gewoon’ geworden is. Dus voor wie elk weekend vrijwillig in een gietijzeren ton gevuld met ijsblokjes zit op een willekeurig Amsterdams dak: het wordt tijd om iets nieuws te bedenken. Als Mattie en Marieke het doen, dan is het een kwestie van tijd dat ook Truus uit de Achterhoek haar derrière in iets ijzigs laat zakken.
Met je gat in een ijsbad, wat is toch de magie? Zet koers richting Scandinavië en ze wijzen meteen naar het ijskoude dompelbad na een stomend hete sauna. Goed voor je spieren, is daar het credo. Een ijskoud bad nemen is dus niks nieuws, maar begint wel steeds meer mainstream te raken. Was koud afspoelen na een warme douche eerst nog genoeg, nu moet je jezelf blootstellen aan extremere maatregelen.
Een Wim Hofje doen
Door Wim Hof, ook wel bekend als de Iceman, groeide het ijsbad uit tot een rage. Hij beweert dat je het zenuwstelsel en immuunstelsel kan beïnvloeden met je geest. Hiervoor gebruikt hij zijn Wim Hof Methode, waarbij een ademhalingstechniek in combinatie met jezelf blootstellen aan de kou dit effect schijnt te geven. Hof deed ook gezondheidsclaims, waarbij hij (onder andere) beweerde dat mensen met MS, reuma en zelfs kanker baat hebben bij zijn Wim Hof Methode. Iets dat onderzoekers en artsen fel tegenspreken.
De Iceman en door hem getrainde personen waren het onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoeken. Ja, daar kwam uit dat de ademhalingstechniek invloed heeft op je zenuwstelsel en het zuurstofpercentage in je bloed, maar er werd niet aangetoond dat de Wim Hofjes onder ons minder vatbaar zijn voor ziekten. Sterker nog, de ademhalingstechniek van Wim Hof kan een bepaalde hyperventilatie opwekken waarbij je bewusteloos kunt raken. Niet zomaar met je gat in een ijsbad gaan zitten, lijkt daarom het meest verstandige advies.
Al deze onderzoeken deden er niet aan af dat het ijsbad en de ademhalingsoefeningen van de excentrieke Wim wereldwijd omarmd werden. Tot de Volkskrant in september een uitgebreid artikel plaatste over het vermeende huiselijke geweld dat Wim Hof zijn ex-vriendin, hun zoon en haar andere kinderen aandeed. De magie rondom het ijsbad en zijn koudetrainingen verdampte daarmee als – jawel – sneeuw voor de zon.
Opgewarmd voor het ijsbad?
De vraag blijft dus of een ijsbad nemen gezond is. Hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen geeft een heldere uitleg aan Quest. Als je de mentale toestand van een persoon meeneemt en diegene voelt zich ná een ijsbad beter, dan zijn ze op die manier gezonder. Lichamelijk zegt het verder bar weinig. Dat verklaart wel waarom Mattie en Marieke dinsdagmorgen helemaal hyper uit het bad stapten.
Een rondje googelen wijst uit dat je een starterpack voor de beginnende ijsbader al aanschaft voor nog geen 25 euro. Voor wie er echt een experience van wil maken zijn er ook handgemaakte ijsbaden beschikbaar van bijna 10.000 knaken. Ik zag niet zo lang geleden iemand een lege kliko vullen met ijsklontjes en water, vermoedelijk is de mentale uitkomst daarvan hetzelfde. Alleen zit aan die laatste dan wel een luchtje.
Een ijsbad nemen is – we zeggen het nogmaals – niet ongevaarlijk. Voor je met teiltjes water en ijsklonten het kinderzwembadje begint te vullen is dat nog even goed om te herhalen. Bij je gat in een ijsbad laten zakken loop je kans op onderkoeling, een shock en in het meest extreme geval zelfs een hartstilstand. Als je het zo nodig wil proberen is begeleiding door een pro daarom aan te raden.
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken