Met dit recept maak je échte pepernoten

 

Het kost ongeveer 30 minuten om pepernoten te maken, waarvan 20 minuten baktijd.

 

 

Je ziet het overal: kruidnoten onder de naam ‘pepernoten’. Maar de oudere generatie weet dat een heel andere lekkernij is. Zo zijn pepernoten helemaal niet hard en crunchy, maar juist heerlijk zacht en chewy! Ze zijn ook heel makkelijk thuis te maken, en smaken nog lekkerder dan als je ze in de winkel koopt. Daarom geven we je in dit artikel het recept voor échte pepernoten.

 

Benodigdheden

Het kost ongeveer 30 minuten om pepernoten te maken, waarvan 20 minuten baktijd. Het duurt dus niet lang voordat je hele huis heerlijk naar kruidnagel en kaneel ruikt. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 

● 1 eetlepel stroop
● 4 zwarte peperkorrels
● 4 kruidnagels
● 1 theelepel anijszaadjes
● 1 theelepel geraspte nootmuskaat
● 3 theelepels kaneelpoeder
● 1 theelepel kardemompoeder
● 250 gram bloem
● een half zakje bakpoeder
● 100 milliliter honing
● 2 deciliter water
● plantaardige olie
● snufje zout
 

Zo maak je klassieke pepernoten

Heb je alles in huis? Hoog tijd om aan de slag te gaan! Volg de onderstaande stappen om heerlijke pepernoten te maken:

 

1. Doe bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Maal alle specerijen met een vijzel en stamper fijn en doe ze in een kom.
3. Verwarm de honing samen met de stroop in een steelpannetje.
4. Zeef de bakpoeder en de bloem en doe deze in een andere kom. Voeg hier een snufje zout aan toe en doe vervolgens het mengsel van specerijen erbij en meng goed door. Voeg ook de warme stroop en honing toe. Roer alles goed door elkaar.
5. Pak een pannetje en zet het water op. Zorg ervoor dat het water niet kookt, maar wel goed warm is.
6. Voeg eerst ongeveer de helft van het water toe aan het mengsel. Als het deeg nog te droog is, doe er dan iets meer water bij. Als het soepel genoeg is, kun je gaan kneden.
7. Vet een grote ovenschaal in met olie of gebruik bakpapier op de bakplaat. Snijd het deeg in kleine blokjes of maak er bolletjes van, wat je zelf wilt! Druk de blokjes of bolletjes nog een beetje plat in de ovenschaal of op de bakplaat en bestrijk ze met een kwastje met warm water.
8. Laat de pepernoten 15 tot 20 minuten bakken tot ze gaar en lichtbruin zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.
 

Extra tip: wil je voor Pakjesavond alvast pepernoten klaarmaken? Je kan dit al 3 dagen van tevoren doen. Bewaar ze wel in een afgesloten container, zodat ze niet droog of hard worden.

 

Feestelijke lekkernijen

De geur alleen al is genoeg reden om zelf je eigen pepernoten te bakken. Maar als je nog overtuigd moest worden: ze smaken ook heerlijk! Geniet samen met vrienden en familie van deze klassieke Sinterklaas lekkernijen voor een extra feestelijke pakjesavond.

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl