Aha! Dít doe je hier dus mee

 

Marlies: Als je dan eenmaal een nieuw apparaat in huis hebt, wil je er ook iets mee maken, toch? Ik tenminste wel. Ik dook lekker de keuken in en bewaarde de recepten voor jou.

 

 

Om dat lekkere haringgerecht te maken, had ik een Spirelli aangeschaft, zo’n apparaatje dat groente in dunne, lange slierten kan snijden. Ze zijn razend populair op dit moment en ik kan me daar wel iets bij voorstellen want salades of andere gerechten met mooie lange repen groente, zien er gewoon heel fraai uit.
Ik liet me in een goede kookwinkel adviseren en dit was een hele goede, zeiden ze: de Spirelli van Gefu €21,95. Deze kwam als een van de eerste groentesnijders op de markt, maar inmiddels is de keus enorm. Het apparaatje heeft twee standen en een extra onderdeel waar je het laatste kleine stukje groente in kunt prikken, zodat je niet de kans loopt een stuk van je vinger te schaven.

 

En omdat ik nu toch zo’n ding in huis had, ben ik ermee aan de slag gegaan!

 

Courgettespaghetti met rauwe tomatensaus

Voor 2 personen

  • 400 g kerstomaatjes
  • zout, peper
  • 10 blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd
  • 3-4 el olijfolie
  • 2 lange dunne courgettes (bijvoorbeeld 1 gele en 1 groene)
  • 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas

 

Snijd de tomaatjes zo klein mogelijk en meng ze in een schaal met zout en peper naar smaak, de basilicum en olijfolie. Laat de smaken 15 min. intrekken. Snijd de ongeschilde courgettes met de Spirelli in lange dunne linten en dompel ze circa 30 seconden in ruim kokend water met zout, tot ze beetgaar zijn. 

 

Laat ze snel uitlekken in een vergiet en dep ze droog in een schone doek. Schep ze door de tomatensaus in de schaal en serveer direct. Strooi aan tafel de kaas erover.
 

Rösti van wortel en rode biet

Voor 2-4 personen

  • 1 flinke wortel
  • 2 rauwe rode bietjes
  • 40 g geraspte komijnekaas
  • 1 el fijngesneden verse koriander
  • 2 eieren
  • zout, versgemalen peper
  • 40 g verse geitenkaas
  • 1 flinke el fijngesneden bieslook
  • 3-4 el olijfolie

 

Snijd de wortel en de bietjes met de Spirelli in lange dunne linten, maar houd beide groenten apart.
 
Meng de wortel met komijnekaas, koriander, 1 ei en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar. Roer door de biet de verkruimelde geitenkaas, de bieslook, 1 ei en zout en peper naar smaak.
 
Bak van beide groentemengsels in gedeelten in een hete koekenpan (circa 26 cm doorsnede) in olijfolie kleine rösti. Bak er drie tegelijkertijd, ongeveer 3-4 min. per kant en gebruik elke keer circa 1 el olie. Je kunt het beste een vork in het groentemengsel steken en enkele keren ronddraaien, zodat er een toef groente om de vork zit (zoals je ook bij spaghetti doet) en dit mengsel in de pan laten glijden. Met dezelfde vork of houten lepel maak je er zoveel mogelijk een cirkel van, maar het blijven leuke grillige rösti.
Eet ze samen met een salade of als bijgerecht bij vis of vlees.
 

In Frankrijk kan ik óók in de zomer kleine selderijknollen kopen, gelukkig maar, want hier ben ik namelijk dol op.
 

Céleri rémoulade

Voor circa 350 g

  • 300 g geschilde knolselderij
  • 1-2 tl citroensap
  • 2 el mayonaise
  • 1 afgestreken tl mosterd
  • zout, peper

 

Snijd de knolselderij in stukken, zodat ze in de Spirelli passen en snijd ze in lange, dunne slierten. Schep er direct een beetje citroensap door, zodat de slierten mooi blank blijven.
 
Maak een saus van de mayonaise, mosterd en zout en peper naar smaak en roer er de selderij door.
 
Ik eet dit graag bij de lunch met dat lekkere Vlaamsch Broodhuys-brood.
 
Variatie: roer nog 1 el kleine kappertjes en 1 el fijngesneden bladpeterselie door de céleri remoulade.
 

Eet smakelijk!

 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.