Dé 5 sappigste
meloenrecepten
Marlies: Je kunt er niet omheen… Om die overvolle kisten met meloenen; de Franse markten zijn werkelijk vergeven van deze geurige rijpe vruchten. En in de Drôme is dat natuurlijk niet anders, het is hoogseizoen! Ik geef je vijf heerlijke recepten.
De meloen die je hier en ook in de rest van Frankrijk het meeste ziet, is de Charentais-meloen met haar sappige oranje vruchtvlees. Deze variant behoort tot het cantaloupe-type en wordt ook Cavaillon genoemd. De meloenen worden voornamelijk gekweekt in Frankrijk en Spanje en je komt ze ook op de Nederlandse markt regelmatig tegen.
Het loont de moeite om ernaar op zoek te gaan, want ze zijn uitzonderlijk lekker. Overigens kun je de gerechtjes ook met andere meloensoorten maken, zoals bijvoorbeeld de Galia-meloen en de suiker- of honingmeloen.
1. Meloen met rauwe ham
Borrelhap
Serveer in parten gesneden rijpe meloen met dun gesneden plakjes rauwe ham, bijvoorbeeld Italiaanse (Parma)ham of Spaanse serrano.
2. Meloensoep met krokante chorizo
Amuse of voorgerecht voor 4-6 personen
Snijd 50 gram dun gesneden plakjes chorizo in reepjes en bak deze in een droge koekenpan krokant. Schep ze regelmatig om en let op dat ze niet te donker worden. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Pureer het vruchtvlees van een flinke meloen met het sap van 1/2 citroen. Verdeel dit over 4-6 kommetjes of glaasjes en garneer met chorizo.
3. Meloensalade met avocado en feta
Voorgerecht voor 4-6 personen
Snijd een meloen in partjes, snijd ook een grote avocado in dunne partjes. Laat een plak feta van 200 gram uitlekken op keukenpapier en snijd het vervolgens in reepjes. Leg feta, meloen en avocado op een schaal, strooi er wat versgemalen peper over en 2 eetlepels fijngesneden verse marjolein. Druppel er vervolgens 3 eetlepels olijfolie over.
4. Meloensmoothie
Voor 2 personen
Pureer het vruchtvlees van 1/2 meloen met 1/2 theelepel geraspte gemberwortel en 5 blaadjes citroenmelisse. Voeg 3 deciliter volle yoghurt toe, pureer nog even en schenk de smoothie in 2 grote glazen.
5. Meloenijs
Voor 4-6 personen
Snijd een flinke meloen in kleine stukjes en leg deze minstens 6 uur in de diepvries. Pureer de keiharde stukjes meloen in een stevige keukenmachine samen met 2 eetlepels poedersuiker en het sap van 1 limoen. Gebruik in het begin de pulsknop. Stop zodra er een ijsmengsel ontstaat en serveer direct.
Zo kies je een geurige meloen!
- de buitenkant moet gaaf zijn en geen ‘rotte’ of zachte plekjes hebben.
- een ‘zwaar’ exemplaar is meestal een teken dat de vrucht vol sap zit.
- rondom de steelaanzet moeten kleine barstjes zitten, dit is een teken dat de meloen rijp is.
- de meloen moet geuren als je je neus bij de steelaanzet houdt.
Tot slot
Bewaar de meloen maximaal zes dagen in de groentelade van de koelkast.
Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.