Mantelzorgers op het dievenpad

 

 

 

Dit wil je niet horen! Naar schatting 30.000 ouderen worden jaarlijks slachtoffer van financiële uitbuiting.

 

 

 

Net als je denkt dat je je nergens meer over verbaast, komt er weer wat. Zoals nu het verhaal van een hoogbejaarde mevrouw die voor 170.000 euro werd opgelicht door een slotenmaker, die ze regelmatig belde om een klusje voor haar op te knappen en waar ze zo goed mee was dat ze hem als een broer was gaan beschouwen.

 

Volgens justitie is deze mevrouw één van de naar schatting 30.000 ouderen die jaarlijks slachtoffer worden van financiële uitbuiting. Financiële benadeling, dat als vergrijp onder mishandeling valt, komt het meeste voor en varieert van een dochter die moeder van haar kostbare antiek en sieraden berooft, tot een mantelzorger die met een gekregen pinpas af en toe een karretje boodschappen voor eigen gebruik inslaat. Vaak komen ze met hun wangedrag weg, deze kinderen en mantelzorgers. Want slachtoffers neigen er niet zelden toe het gedrag van hun verzorger te vergoelijken. Ze hebben die verzorger immers veel te hard nodig en ze zijn bang om aan hun lot overgelaten te worden.

 

De (overigens verwarde) mevrouw die door haar slotenmaker werd opgelicht weigerde bijvoorbeeld om aangifte te doen. Ze zei dat het aan God was om hem te straffen en dat indianen ook heel goed zonder geld kunnen leven. En de slotenmaker in kwestie? 

 

Die stelde dat hij al die jaren onnoemelijk veel voor mevrouw had gedaan en dat mevrouw trouwens zelf had voorgesteld om geld te geven en met hem naar de bank te gaan.

 

Natuurlijk zeggen overheid en banken dat er naar oplossingen wordt gezocht en natuurlijk is er in deze geen ei van Columbus. Het probleem van financiële uitbuiting van ouderen zal, zo vreest men, dan ook eerder verergeren dan dat het wordt opgelost. Daarbij speelt de steeds verdergaande vergrijzing een rol, plus het feit dat ouderen zich steeds langer in hun eentje moeten zien te redden waardoor ze de hulp van derden wel moeten aanvaarden. Bovendien sluiten veel bankfilialen hun deuren, zijn veel ouderen niet thuis in het online bankieren en kunnen ze niet anders dan dit aan hun verzorgers overlaten.

 

Vermoedens van misbruik, tot slot, kunnen worden gemeld bij Veilig Thuis. Maar… met het oog op de privacywet moeten vermoedens goed worden onderbouwd. Geen reden om het er maar bij te laten zitten toch? Want onze ouderen hebben onze zorg dubbel en dwars verdiend en zouden zich absoluut geen zorgen moeten maken dat ze van hun zuurverdiende geld worden beroofd.

 

Bron: Trouw

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans