Mannen zijn zieker
Zijn nek deed echt zó ontzettend pijn en het werd alleen maar erger. Ik grinnikte een beetje, hij grinnikte terug, want mijn vriend wist best dat ‘ie aan het zeuren was. En zo net na die vijf weken aan gescheurde enkelbanden kon ik alleen nog maar een beetje grijnzen om dat kleine euvel. Hij gelukkig ook.
Maar wat blijkt nu? Ik zou ‘m best wat serieuzer mogen nemen. In ieder geval als hij geveld is door de griep, met bijbehorende volgelopen holtes en de bibbers op zijn rug. Want het is helemaal geen aanstelleritis op grote schaal, maar er zijn serieuze aanwijzingen dat de man écht zieker is dan de vrouw. Pardon? Dit klinkt toch als een beetje gerechtigheid in al onze maandelijkse perikelen, die bijna vijftig jaar. Al is het natuurlijk allesbehalve aangenaam dat ze gelijk hebben, want daar zaten we ook niet helemaal op te wachten. Maar het lijkt dus echt zo te zijn dat de ‘mannengriep’ gewoon serieuze griep is en niet berust op extra gekerm of een mythe. Ai.
Mannen hebben een zwakkere afweerreactie tegen luchtwegvirussen, beweert een mannelijke arts in The British Medical Journal. In een laboratorium besprenkelden onderzoekers mannelijke cellen die besmet waren door een virus met vrouwelijk oestrogeen. Knapten die cellen stukken sneller van op. Daarnaast belanden mannen met griep sneller in het ziekenhuis, worden ze overmand door complicaties en kan het ook slecht met ze aflopen. Eerder onderzoek zei het al: mannen hebben drie dagen nodig om een verkoudheid te boven te komen en wij vrouwen maar anderhalf.
Viroloog en griepexpert Ab Osterhaus zegt tegen de Volkskrant dat het manneneffect ook vast niet zo heel groot is, anders had de wetenschap het waarschijnlijk eerder opgemerkt. Ah, gelukkig. We mogen gewoon doorgaan met sceptisch doen als hij je 24/7 nodig heeft bij een verkoudheid. Ook al berust het misschien een klein beetje op waarheid. Klinkt als een plan. Paracetamolletje erin en hup, niet aanstellen.
Door: Adeline Mans
Chef redactie Amayzine
Bron: Volkskrant.nl