Waarom ben ik daar nou nog nooit geweest?

 

Zo vaak omheen gereden, zelfs een paar keer (zo snel mogelijk) dwars erdoorheen.

 

 

 

Ben je ook al vaak langs Lyon gereden op weg naar je vakantiebestemming? Als het over Lyon gaat, hoor je meestal wat de handigste route is om de stad te ontwijken. Als ik een tip mag geven: neem je toevallig de buitenste rondweg, rijd (als je al kunt rijden) niet per ongeluk tweeëntachtig kilometer per uur in plaats van tachtig. Ik kreeg de laatste keer twee bekeuringen thuisgestuurd als vakantie-napret-verrassing. De ene van 11.01 en de andere 11.02. Er staan daar dus nogal wat controlepunten.

 

Maar waarom ben ik nog nooit gewoon de stad ingereden en er even gebleven? Het is zo ongeveer dé culinaire hoofdstad van Frankrijk. Bocuse zat er notabene. En dan moet je weten dat ik zo nodig een Bocuse-fornuis moest hebben, zo’n fan ben ik. Niet alleen is Lyon bekend vanwege Bocuse, de stad is ook beroemd dankzij de heerlijke worsten, de ongelofelijk veel verrukkelijke restaurantjes en eetwinkels, en heerlijke gerechten ‘à la Lyonnaise’. De Lyonnaise aardappeltjes bijvoorbeeld. Jammie!

 

In mijn tijd als hoofdredacteur van Tip Culinair, tegenwoordig Delicious., heeft Marlies Batelaan een prachtig artikel over Lyon gemaakt. Toen wist ik zeker dat ik er de eerstvolgende keer op weg naar Italië naartoe moest. Maar niks hoor, gewoon weer langsgereden hè. Terwijl wij toch ooit besloten hebben dat de vakantie begint als de reis begint. Met veel stops onderweg en die dan bij voorkeur in dorpjes, waar soms het enige restaurant net die avond gesloten is. In Lyon struikel je over de lekkere tentjes. Moet je voor de grap maar eens googelen op ‘Lyon restaurants’ en dan op ‘afbeeldingen‘ klikken… Ik ga er meteen een hotelletje zoeken. Je kunt er trouwens ook in zes uurtjes met de trein naartoe. Culinair midweekje?

 

En sinds ik het ‘time to momo’-boekje over Lyon kreeg, weet ik zeker dat het ervan gaat komen. Er is namelijk ook ontzettend veel moois te zien en te shoppen. Er zijn geheime deurtjes, lees ik, een soort doorsteekjes dwars door een pand om van de ene straat naar de andere te gaan. Met het boekje ben je dus meteen een soort local. Al lezend raak ik steeds enthousiaster: ‘Overal staan terrassen op de stoep en als de zon maar even schijnt, komt iedereen naar buiten. Vanuit de oude stad – die wat hoger ligt – heb je een prachtig uitzicht over de rivieren Rhône en Saône.’

 

Heerlijk toch?

 

Misschien blijven we wel twee nachten, of drie. Waarom niet? Als ik het hele boekje af wil werken, heb ik zelfs vier dagen nodig. Want er staan vier leuke routes in, met een handig kaartje. De eerste wandeling begint meteen bij een koffietentje. Kijk, daar heb je wat aan. Misschien beginnen we met twee daagjes, dat betekent dus drie nachten = drie keer lunchen en dineren. En dat is precies zoals onze vakanties eruit horen te zien. Genieten. Ook van de heen- en terugreis. O wacht. Op de terugweg naar Lyon is ook wel een leuk idee, even shoppen op de laatste ochtend en het een en ander aan lekkers meenemen voor de vakantie-napret.

 

Lyon, here we come! Meteen even plannen, die trip van ons

 

 

Ook zin in voorpret? Ik mag twee boekjes weggeven. Compleet met stadsplattegrond, handige lijstjes, leuke koffie- en eettips voor tijdens de wandelingen en de gratis Lyon-app. Wedden dat je er ook meteen heen wil? Als je het boekje wil winnen, even een reactie op Facebook achterlaten. Geen mailtje alsjeblieft, want die komen niet bij mij binnen. Volgende week maak ik de winnaars bekend.

 

Ik zie je reactie zo wel verschijnen. Fijne week!

 

Liefs van Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska