Ik heb iets engs gevonden in de tuin. Weet jij wat het is?

 

Gebeurde toen ik m’n stukje moestuin aan het omspitten was.

 

 

 

Toen ’t nog zomer was… je weet wel, vorige week, was ik voortdurend in de tuin bezig. M’n ieniemienie moes- en kruidentuintje, met ook nog altijd wat typische moestuinbloemen erin (mijn fantasie is altijd groter dan de tuin) moest omgespit worden. En weer vond ik daar een pijpenkop en wat (waarschijnlijk antieke) scherfjes.

 

 

Voor de grap stuurde ik foto’s van m’n vondsten via de vriendinnen-app-groep, waarop ik meteen tot amateur-archeoloog werd gepromoveerd. Ik kreeg zelfs websites gestuurd om de vondsten te checken.

 

Tot nu toe gingen m’n vondsten in een bakje en werd er verder niet naar omgekeken. De app-groep verwacht nu toch dat ik ze minstens in een vitrinekastje à la Teylers Museum leg. Toevallig stond er al heel lang een mini-vitrinekastje op een bestelling te wachten, dus daar liggen ze nu in.

 

Door die antieke scherfjes en pijpenkopjes herinnerde ik me die onverklaarbare vondst van vorig jaar. Ik vond het een beetje een eng ding, maar kon het toen toch niet weggooien. Dacht dat het een soort klauw van een grote hond of zo was. Vanwege de engigheid had ik hem buiten laten liggen. Nu ligt ie dus ook in m’n mini-vitrinekastje.

 

 

M’n vriendinnen-app-groep wist niet wat het was, dus riep ik extra hulp in. Marjolein Bastin: ‘Oh wat interessant!!! Wat doe je dan ook, graven in de tuin? Is het geen kies??’ ‘Mammoetkies’, appte m’n zus. ‘Fossiele tand van een waterbuffel, echt heel oud’, appte Margreet. Waterbuffels komen uit Azië las ik. Even later ontdekte ik dat die hier vroeger ook gelopen hebben, vlak na de ijstijd. Ooooo!!! Volgende dag meldde Margreet dat ze ook nog op bison en wisent kwam. Heel oud dus. Wow.

 

‘Nog even dieper spitten’, zei m’n man. Tja, het schijnt dat je twee spaden diep moet spitten, dat heeft een tuin-fanaat-vriendin me weleens verteld. Nou vind ik één spade al een pittige klus, altijd bang dat ik spit oploop. Maar man: ‘Als je nou even twee spaden doet, dan vind je waarschijnlijk een dinosaurus.’

 

Altijd leuk een lolbroek als man

 

Intussen ontstond er wel een heel nieuw sentiment bij m’n moestuintje. ‘Ik heb ineens het gevoel dat ik op heel oude grond loop’, appte ik m’n vriendinnen. ‘Hoewel…’ appte ik erachteraan, ‘iedereen loopt op oude grond, want de hele wereld is natuurlijk oude grond.’ ‘Diepe gedachte’, kreeg ik terug.

 

Maar goed…

 

Ik spit, zaai en poot vrolijk door, tenminste als het straks weer wat warmer wordt. Maar ondertussen zit ik dus nu nog steeds met de vraag wat dat ding is. Als jij het weet, of als je iemand kent die het weet, hoor ik het heel graag.

 

O ja, tip van de week, weer via een andere vriendin. Superleuk voor de moestuin, wat dahlia’s en zinnia’s. Genieten toch? Meteen besteld. Hopen dat het er nog bij past.

 

Ik wens je een heel fijne week

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska