FRANSKA KOMT UIT DE KAST. DEEL ZOVEEL

 

Je zou het misschien niet denken van iemand die 1200 jaar hoofdredacteur is geweest en alleen maar lakens uit heeft gedeeld. Ik ben gek op lopende band-werk. Mijn vader riep vroeger altijd als ik m’n huiswerk niet deed: ‘Dan ga je later maar bij de Victoria werken’. Dat werd door hem opgevoerd als een groot schrikbeeld, voor als ik niet leerde. De Victoria? Was een fabriek in Dordrecht waar ze koekjes en chocoladedingen inpakten of bakten. Weet het eigenlijk niet eens precies meer. Wie wel? Wacht, ik google het even. Oh! De Victoria-fabriek is een rijksmonument geworden. Ik ga er een keer kijken. Even vragen of Marja dan meegaat.

 

Ik dwaal af, sorry

Waar had ik het eigenlijk over? O ja. Niet leren en dan later aan de lopende band komen te staan. Nou, je maakt mij tussendoor (!) niet gelukkiger, dan me gewoon iets repeterends te laten doen. Toen ik klein was al: 100 zakjes vullen met een lippenstiftje, 200 kaarten met de hand ondertekenen, een kilo garnalen pellen, 100 gehaktballetjes draaien…

 

Sintjes & Pietjes

Als tiener is het me gelukt om ook nog echt  in die Victoria-fabriek terecht te komen. Weliswaar in de zomer voor vakantiewerk. En wat moest ik doen? Midden in de zomer? Je raadt het al: dagenlang mijters op chocolade Sinterklaasjes en baretjes op Zwarte Pietjes plakken. Leuk!!! En aan het einde van de dag met een chocoladelucht in m’n kleren weer naar huis. Ik ging fluitend naar m’n werk. Zo leuk vond ik het.

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs