Mag je klagen over een kloterig kerstpakket?
Uit onderzoek blijkt dat je mensen, moeders en willekeurige buren al jaren met één cadeau echt blij maakt.
It’s the season van onbestendige potjes in pakketten die tot ergens in 2033 houdbaar zijn. Hoe komt het toch dat veel werkgevers nog steeds geen snars begrijpen van het concept leuk kerstcadeau? En als je zo’n sujet van een pakket krijgt, is het dan toegestaan om openlijk te klagen?
Uit onderzoek blijkt dat je mensen, moeders en willekeurige buren al jaren met één cadeau echt blij maakt: iets leuks doen. Een beleving, een experience, de paden op de lanen in. Dus wat geven we ze als het Kerstmis is? Een pannenkoekenset, moet iemand bij het UMC Utrecht gedacht hebben. Medewerkers van het Universitair Medisch Centrum zijn not amused blijkt uit reacties die in het bezit zijn van het AD.
Pannenkoekenbakkers
De meeste werkgevers branden hun handen niet meer aan een pannenkoekenset, maar laten medewerkers zélf een pakket samenstellen. Een veilige keuze. Volgens Brancheorganisatie Promotional Product Professionels (veel P’s ja) verruimen meer en meer bedrijven het budget voor een kerstpakket, omdat het steeds belangrijker is werknemers ook op deze manier te waarderen. Het zal mij benieuwen welke waardering de gemiddelde UMC’er nu precies voelt. Op het intranet schijnt de verontwaardiging gróót te zijn. Wat een pannenkoekenbakkers.
Voor een beetje kerstpakket moet je dit jaar denken aan zo’n 50 euro per teamlid. Vorig jaar was dit nog 45 euro, dus dat is een stijgende lijn. De kerstpakkettenbranche blijkt lucratief, want in 2023 ging daar nog 7,4 miljoen in om ten opzichte van 8 miljoen dit jaar. Creatieve ondernemers opgelet, ik zie hier kansen.
Een goede bestemming
Als een werkgever zo’n 50 euro aan je uitgeeft, ook al is het aan meuk, moet je dan je mond houden en dankbaar zijn? Ik ben nog wel van het kaliber ‘laten we vooral niet ondankbaar doen’, maar zonde is het natuurlijk wel. Een gemiste kans ook. Een werkgever wordt gelukkiger van blij kroost, dus mensen kinderen doe eens wat veldwerk. Vraag een beetje rond, vlieg mensen in die goed zijn in cadeaus geven, kijk af bij compagnons met smaak.
Geef voor mijn part Bol-bonnen, een etentje bij die leuke lokale ondernemer of laat je team zélf een kerstpakket bij elkaar shoppen onder het genot van een glaasje Glühwein op een kerstmarkt. Cadeaus geven is heus niet zo moeilijk. En als je dan koste-wat-kost de traditie van eten in een doos wil vasthouden, geef dan in godsnaam lékkere dingen. Truffelchips, moeilijk lekkere oude kaas en dikke chocoladerepen zonder drankvulling. Dat werk.
Een tip tot slot: ben je helemaal klaar met alle potjes, pakjes en zakjes die je elk jaar weer krijgt in het kerstpakket? De Voedselbank roept mensen op om lang houdbare producten vooral in te leveren. Dát noem ik nog eens een goede bestemming.
Bron: AD, ANP