Liever naar de zon

 

Wie denkt dat we allemaal niets liever willen dan samenzijn met de kerstdagen heeft het goed mis. Want wat blijkt?

 

 

Doei

We zouden eigenlijk liever op vakantie gaan dan dat we kerst in Nederland vieren met onze families. Dat is hard, maar wel waar. Zo’n 10 procent van de mensen voegt daad bij woord en pakt écht de spreekwoordelijke biezen. Die vakantiegangers verkiezen een weekje slippers en strandbed boven urenlang kokkerellen en tafelen met alle ooms en tantes en neven en nichten. Geen warme kerstgedachte misschien, maar wél een warme zon.

 

Vooral mensen uit Drenthe en Flevoland laten de familie achter met de kalkoen en kerstkransjes, blijkt. Zo’n 53 procent van alle mensen uit Drenthe gaat voor een bonnes vacances en ook 52 procent van de mensen uit Flevoland smeert ’m rond de kersttijd. Daarbij geldt ook: 2% viert de jaarwisseling in een zonovergoten land. Slechts 4% is juist alleen met de kerstdagen weg en is op tijd terug voor het Oud & Nieuwfeest. Wat dan onze favoriete vakantiebestemmingen zijn, als we eenmaal besluiten te verkassen? We liggen het liefst op een strandbedje op Curaçao en in Spanje.

 

Met elkaar weg

Maar er zijn ook trouwe familiehonden, hoor. Het huiselijkste volkje onder ons zijn de Utrechters: zeker eenderde vindt het fijner om bij de familie te zijn in deze tijd van het jaar dan om in het buitenland te vertoeven. In dit geval wél een warme kerstgedachte dus, maar wél koude tenen.

 

Tja. Voor beide partijen is iets te zeggen, nietwaar? Even je rust pakken is belangrijk, maar ja, familie blijft toch familie, hè. Dus we hebben ook wel een tik medelijden met alle moeders uit Drenthe en Flevoland. Niets zo ongezellig als alleen zijn met de Kerst. Maar, ha! Gelukkig bestaan er ook… familievakanties! Is dat niet de perfecte oplossing? Allemaal samen én allemaal in de zon. Je kunt immers ook príma aan de Spaanse Costa del Sol een kerstlampje ophangen, kerstkoekjes bakken en met elkaar tafelen en bijkletsen. Wij vinden het een slimme gulden middenweg. Iedereen blij. Zoals ze in het zonnige Spanje zeggen: Feliz Navidad. Komen we alvast (dubbel) in de stemming.

 

Door redactie Franska