Liefdesverdriet wordt wetenschappelijk bewezen

Het is je vast ook eens overkomen: liefdesverdriet. Een verschrikkelijk gevoel waarvan je denkt dat het echt nooit meer overgaat.

 

Ik zie mijn vriendinnetje nog staan. Met haar hoofd bonkend tegen de muur. Zooo verdrietig was ze en niet te troosten. Die ochtend had ze op school van haar verkering de bons gekregen. IJskoud had hij recht in haar gezicht gezegd dat hij niet meer wilde. Zomaar tijdens een tussenuur. Tja, het internetloze tijdperk hè? Toen moest je wel lef hebben om je verkering uit te maken.

 

Weken was ze van de leg geweest. Tot ze de zon op een dag toch weer zag schijnen en het leven wel weer wat rooskleuriger werd.

 

Maar dat is helaas niet bij iedereen het geval. Sommige vrouwen zijn zo ziek van een gebroken hart dat ze zelfs in een depressie belanden.

 

Dat vinden ze bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wel interessante materie en daarom zijn wetenschappers op zoek naar vijftig jonge vrouwen met liefdesverdriet.

 

Ze willen weten waarom de ene vrouw wel depressief wordt na een break-up en de andere niet. 

 

Zo wordt er onder andere een MRI-scan van hun hersenen gemaakt zodat de onderzoekers kunnen achterhalen welke factoren na een relatiebreuk voor die depressie zorgen.

 

Bijzonder hoor, zo’n onderzoek. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten. Misschien ligt het er wel aan hoeveel romantische comedy’s je in je leven gekeken hebt. Alsof het echte leven ook zo in elkaar zit. Viel dat even tegen. Daar zou ik ook depressief van worden.
 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit