Achter deze lampen zit een idee

 

Renee: Hoe kon ik deze kunstwerkjes nou vergeten? Vorig jaar heb ik ongeveer honderd foto’s van deze prachtige lampen genomen toen ik ‘thuis’ was bij de Italiaanse designgoeroe Rossana Orlandi.

 

 

Ik was in Milaan in haar huis, Spazio Rossana Orlandi. Deze dame zat zo’n twintig jaar in de mode en tegenwoordig gebruikt ze haar huis als een soort innovatieve galerie. Andere ontwerpers mogen hier hun items presenteren en ze laat hier ook haar persoonlijke verzamelingen zien. Kenmerkend aan haar is haar kledingstijl: altijd in het zwart met een grote witte bril met blauwe glazen.

 

Al het glaswerk wordt gemixt tot er een lamp ontstaat, elk stuk is dus uniek

 

 

Nu kwam ik deze prachtige lampen weer tegen bij showUP, een inkoopbeurs voor winkels. Ze stonden opgesteld bij de entree, zo mooi! Deze lampen zijn gemaakt door Maayan Pesach en Sander Wassink. Elke lamp is gemaakt van alledaags glaswerk: glazen, vazen en bordjes die ze hebben gevonden bij kringloopwinkels en rommelmarkten. Al het glaswerk wordt gemixt tot er een lamp ontstaat, elk stuk is dus uniek. De lampen hebben allen een gekleurd stuk glaswerk waar de led-verlichting op schijnt. Dit geeft een mooi effect op de rest van de glasstukken waar de lamp uit bestaat. Het idee van de ontwerpers is: waarom niet een lamp ontwerpen met al die spullen die over zijn én voorhanden zijn? Er verandert zo veel op het gebied van interieur en accessoires, en al die spullen die niet meer nodig zijn zouden anders verloren gaan. Ik vind het een prachtig uitgangspunt. Er is zo veel moois, alleen je moet het er wel in zien natuurlijk.

 
De lampen worden o.a. verkocht door Piet Hein Eek in Eindhoven.

 

Renee Bijlsma is chef bij Franska.nl en woont samen met Bas en poes Kees. Ze houdt van mooie dingen en is altijd op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van lifestyle.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs