Dit heb je nodig
Voor 4 personen

  • 25 g boter
  • 6 sjalotjes in stukken
  • gesneden
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 grote handperen  zonder klokhuis in stukjes
  • 1 bloemkool (500 g) in roosjes
  • 1 l groentebouillon
  • 2 el crème fraiche
  • 100 g blauwe kaas
  • 2 el vers fijngehakte bladpeterselie
  • ½ tl zeezout
  • 1 tl basterdsuiker
  • 50 g walnoten, grof gehakt.

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng zout en suiker samen. Leg de walnoten op de bakplaat en bestrooi deze met het zoutsuikermengsel. Rooster de walnoten in 5 à 7 minuten goudbruin. Haal de walnoten uit de oven en laat ze rustig afkoelen. Smelt de boter in een grote pan voeg de sjalotjes en bleekselderij toe en bak 5 minuten tot ze zacht worden. Voeg de bloemkool en peren toe en roer alles goed door elkaar heen. Schenk de groentebouillon in de pan en laat gedurende 15 à 20 minuten staan tot de bloemkool gaar is. Voeg de crème fraîche, de blauwe kaas (bewaar een beetje voor de garnering) en peterselie toe. Gedurende 5 minuten laten sudderen en dan van het vuur halen. Blend het geheel tot een glad geheel. Verdeel de soep over 4 komen en bestrooi met walnoten, kleine stukjes blauwe kaas en peterselie. Serveer met knapperig brood.

 

Eet smakelijk! 

 

Lees ook de vorige aflevering, waarin Franska vertelt over kerstkliekjes. 

 

Door: Meike Eebes

Fotografie homepage: Esmée Franken. Styling: Valérie Ntantu. Met dank aan: Nijhof Baarn, Ikea, Riviera Maison, Deens.nl.

Sfeerbeeld: Waitrose