Lekker met m’n kop in het zand

 

Een stuk makkelijker dan me hierin verdiepen. En nu hoor ik ineens op de radio steeds reclame die me uitnodigt m’n kop uit het zand te halen.

 

Heb jij het al gehoord? Volgens mij zeggen ze zoiets: ‘Wist jij dat het uitgestelde loon – oftewel pensioen – van de meeste Nederlanders niet op een eigen rekening terecht komt, maar in een collectieve pot verdwijnt? Dat er geen direct verband is tussen wat je inlegt en aan pensioen terugkrijgt? En dat dit voor sommige mensen heel nadelig uitpakt?’ Tenminste, dat lees ik als ik naar die site ga, die ze steeds noemen.
 
Ik moest meteen denken aan een oudere collega, die al bijna vijftig was toen ik haar leerde kennen. Durfde alleen maar ‘u’ tegen haar te zeggen. Heeft haar minstens een jaar gekost om me aan het tutoyeren te krijgen. Zij had vanaf het moment dat men pensioengeld van haar salaris wilde inhouden, geweigerd dat te betalen en het was haar nog gelukt ook. Ikzelf steek liever m’n kop in het zand dan me in dit soort dingen te verdiepen. Af en toe duik ik erin en dan snap ik er alles van, maar als je me een week later vraagt hoe het ook alweer zat, moet ik me er weer helemaal opnieuw in verdiepen. Zit geen speciaal vakje voor in m’n brein blijkbaar. Enige wat ik wel goed kan vasthouden in dat zaagsel daarboven, is m’n gevoel dat je aan de wilde spinnen overgeleverd bent en er toch totaal geen invloed op hebt, op dat pensioen.
 
Een tijdje gelden had ik het over pensioen-gedoe met een paar twintigers, die er een heel stellige mening over hadden. ‘Oudere mensen hebben geld zat en wij hoeven dus echt niet voor het inkomen van die bejaarden op te draaien.’ Omdat ik van een bevriende gepensioneerde begrepen heb dat haar pensioen alleen maar elk jaar daalt en ik ook geruchten hoor over pensioenen die misschien later helemaal niet meer uitbetaald kunnen worden, raak ik toch af en toe getriggerd.
 
En toen hoorde ik dus die reclame. Ik ging even naar die site en klikte op het vakje ‘Waarom deze pensioenpetitie’, begon te lezen en te scrollen, vroeg me af of dit nou wel of niet een goed idee is, kwam er niet uit en voor ik het wist zat m’n kop weer in het zand. Zal best heul dom zijn, geef ik onmiddellijk toe, maar m’n gevoel koos instant voor andere prioriteiten. Heb jij het bestudeerd? Ik hoor graag wat je ervan denkt.

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska