Le puntarelle sono arrivati!

 

apf9_la-dolce-vita

 

Met dank aan speurneus Joyce is het bij mij al primavera

 

 

O, wat een heerlijk voorjaarsgevoel als je in Italië een schaaltje puntarelle geserveerd krijgt. Punta-wat?? Relle. Wist ik veel wat dat was, toen ze de eerste keer ineens voor m’n neus stonden, samen met een bol mozzarella. In sommige echt leuke en drukke restaurants in Milaan (Torre di Pisa en Bebel’s bijvoorbeeld) hebben ze bedacht dat ze bij binnenkomst alvast iets voor je snufferd neerzetten, anders worden de dames en heren misschien ongeduldig. Zeker tijdens de fashionweek en de woonbeurs is de stad overspoeld met verwende types uit allerlei landen, die de beste plekjes natuurlijk weten te vinden en die wel iets beters te doen hebben dan wachten. Je verwacht dan eerder een schaaltje met wat salami en crostini, stond er ineens een bak groenvoer en een witte bol op tafel. Mwa. Maar goed. Je doet net of het normaal is en begint een beetje op je bordje te scheppen. Man, man, man… wat was dat lekker! Vorig jaar snakte ik ineens naar die groene krulletjes en plaatst ik daar op Facebook een bericht over.

 

Binnen de kortste keren had vriendin Joyce Huisman natuurlijk beet. Een adres gevonden in Nederland dat ze importeert en ook nog opstuurt. En intussen heb ik ze alweer voor het tweede jaar binnen. Het Italiaanse voorjaarsgevoel kan beginnen. Gewoon een teentje knoflook fijnmaken met lekker wat extra vergine olijfolie (hoor je wel eens iets anders van me, trouwens?) en een paar heel fijn gesneden gezouten ansjovisjes uit olie. Dat klop je met een garde goed door elkaar. De puntarelle ontdoe je van al het loof, de asperge-top-achtige scheuten moet je hebben. Die snij je in de lengte in slierten (niet té dun), waarna je ze een uurtje in een ruime kom water met veel ijsblokjes legt. Trekken ze leuk rond. Daarna uitlekken, beetje afdrogen en mengen met de ‘vinaigrette’. Een lekkere frisse bol mozzarella erbij, nog wat (jawel!) lekkere olie en je voorgerecht is klaar. Oei! Het water loopt me nu al in de mond. Ik ben even naar de cucina.
Buon apettito!

 

P.S. Stel… je wilt ze ook proeven, ze zijn (alleen in het seizoen) te bestellen bij De Gezonde Apotheker.

 

 

 Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

 

witte-balk-met-bol-franska