Zelf paté maken lastig?

 

Adje: Er zijn maar heel weinig paddenstoelen in het bos die ik zonder aarzelen opeet, want je moet er natuurlijk niet aan denken dat je de verkeerde kiest. Met de Trombette dei Morte vergis ik me echter niet, ik ben er dol op en maak er de lekkerste dingen mee.

 

Trombette dei Morte, il tartufo dei Poveri noemen we ze hier, vertaald is dat Trompet van de doden ofwel de truffel van de armen.

Rond deze tijd van het jaar loop ik met mijn teckels regelmatig even het bos in om paddenstoelen te zoeken. Nu heb ik er wel wat verstand van, maar alleen de Trombette dei Morte en de cantharel durf ik op eigen houtje te zoeken en daarna in de keuken te gebruiken. De Trombette dei Morte dankt zijn naam aan zijn zwarte kleur en het feit dat hij volop te vinden is als de meeste andere paddenstoelen hun beste tijd allang hebben gehad. Het vlees heeft een bijzonder intensieve geur, zowel voor als na bereiding en een zeer karakteristieke aromatische truffelsmaak. Dit is dan ook de rede dat de paddenstoel ook wel  ‘de truffel van de armen’ wordt genoemd.

 

Meestal vind ik echt een hele grote zak vol, dat komt omdat ze nooit solitair staan maar meestal als een tapijt bij elkaar liggen. Vaak maak ik er de eerste avond een heerlijke tagliatelle mee. De rest gaat daarna voor de helft in de vriezer en de andere helft laat ik in buiten in de zon drogen om ze dan later weer te kunnen wellen en te gebruiken in een saus of stoofpot. Een klein gedeelte van de gedroogde paddenstoelen maal ik tot poeder en dit strooi ik dan over een pasta of risotto met paddenstoelen voor extra aroma. 

 

Vers zijn ze verder heerlijk in talloze gerechten, zoals in gnocchi van pompoen, op bruschetta, in lasagne en ze combineren heel goed met courgettes en ei. Zelf maak ik er altijd graag een soort paté van die ik dan in kleine porties invries.

 

 

Paté van Trombette dei Morte

Dit heb je nodig

  • 40 g truffels, geraspt
  • 250 g Trombette dei Morte
  • 2 ansjovisfilets
  • olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 1dl slagroom

 

Zo maak je het

Zorg dat de paddenstoelen goed schoon zijn en snijd ze in stukjes, ik was ze liever niet omdat ze dan zoveel water opnemen. Plet de knoflookteentjes, haal het vliesje eraf en hak ze wat fijn. Doe een goede scheut olijfolie in de wok en laat de knoflook hier even in smoren, voeg de paddenstoelen toe. Bak alles totdat het vocht van de paddenstoelen goed verdampt is. Ondertussen prak je de ansjovisfilets en voeg je deze bij de paddenstoelen. Blendeer dit tot je een mooie crème-achtige substantie hebt, voeg de slagroom en de geraspte truffel hier aan toe en breng op smaak met wat peper en zout.

 

Deze paté is heerlijk op bruschetta, door een pasta of op geroosterde pompoen.

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.