La Cucina povera
Vrij vertaald betekent dat de ‘armeluiskeuken’. Nou, ik voel me de koning te rijk als ik dat op m’n bord krijg
Maar ja, ik ben dan ook een Italië-fan, hè? Intussen is die cucina povera ook in ons landje hartstikke hip, vooral bij de zogenaamde foodies. Waar ik ze nog nooit over gehoord heb, is dat die armeluiskeuken vooral heel creatief is. Met drie dezelfde ingrediënten weten ze elke keer iets anders op tafel te zetten.
Tomaten, basilicum, olijfolie en brood bijvoorbeeld. En wat zout en knoflook.
Daarmee maak je de lekkerste bruschetta, panzanella, spaghetti pomodoro-basilico en pappa al pomodoro. Met een beetje geluk hoef je daar als Italiaan niet voor naar de winkel, want je pakt tomaten en basilicum gewoon uit je moestuin. Spaghetti heb je natuurlijk in je voorraadkast, olijfolie heb je als Italiaan altijd in huis, net als knoflook en zout. En een restje oud brood gooit een Italiaan niet weg. Zou zonde zijn.
Nou heb ik (als ik in Toscane ben) het geluk dat ik altijd op dezelfde plek zit. Dat ze weten wat ze aan me kunnen slijten. Waardoor ik soms ’s ochtends al een voorraadje tomaten op m’n tuintafel vind, dat dat heerlijke Toscaanse zoutloze brood altijd net te groot is voor ons tweeën, dus dat er automatisch oud brood ontstaat. Dat brood schimmelt niet, het droogt gewoon uit. Ik heb dat brood nog niet gevonden in Nederland helaas, als iemand weet waar ik het kan kopen, ik hou me van harte aanbevolen. Thuis bak ik vaak wat voorgebakken ciabattabrood af en laat het een dag of twee uitdrogen.
Nou, en zo kun je dus dagenlang vooruit…
De bruschetta
Tomaten in kleine blokjes snijden, basilicum in kleine stukjes knippen. Dat mengen.
Brood roosteren in een grillpan, zodat het van die streepjes krijgt. Inwrijven met knoflook. Lekker veel goede olijfolie erover en wat zout, en dan het tomaat-basilicum-mengsel erop. Nog een extra sliertje olie erover. Klaar!
Op de foto ligt er wat bresaola naast, een soort rookvlees.
De panzanella
Oud brood in stukjes scheuren, basilicum en tomaten in stukjes erbij, superfijn gesneden knoflook, zout en lekker veel olijfolie. Het sap dat uit de tomaten komt als je ze snijdt, kan er gewoon bij. Maakt je salade lekker sappig. Klaar. Verrukkelijk.
Spaghetti pomodoro-basilico
Ik denk dat het wel lukt met deze video. Ja toch? Piep voor vragen anders maar even op Facebook.
Pappa al pomodoro
Je denkt misschien ‘mwa’ als je het zo ziet, maar echt. Gewoon proberen, zeker weten dat je het heerlijk vindt. Ik wilde er eerst ook niet aan, maar toen ik het toch een keer op m’n bord kreeg, was ik voor altijd verkocht.
PS: EVO is een afkorting voor Extra Vergine Olijfolie.
Buon appetito en een lekkere week gewenst!
Liefs van Franska