Kruidige kooltaart

 

Mari Maris wordt ook wel de Nederlandse Ottolenghi genoemd, – maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. De komende weken trakteert ze ons op heerlijke recepten.

 

 

Wat een week, de dikke oranje sinaasappel het witte huis uit! Politiek is iets waar ik liever in mijn eentje van wakker lig, dan de wereld met mijn mening te vervelen, maar nu heel de wereld zijn hart vasthoudt of de machtswissel vreedzaam zal verlopen, ga ik voor een keertje hardop hopen. Hopen dat haat en verdeeldheid plaats maken voor de melting pot waarin alle geuren en kleuren tot hun recht komen. Hopen op vrijheid om diep in te ademen en het rijke geurpalet op te snuiven dat het leven zo mooi maakt. Ik hoop dat het kan, ik denk dat kan. Laten we het vieren met een kleurige, geurige taart.

 

Een hartige, met rode kool, al was met maar omdat een part rode kool zo’n feestelijk plaatje is. En omdat het woord rode kool naar vroeger ruikt. De roep om vroeger (‘traditie!’) klinkt vaak bij onvrede over het heden, om angst voor de toekomst te zaaien. Terwijl ik bij vroeger eerder denk aan met elkaar praten, in plaats van via een schermpje hatelijke berichten de wereld in te blaten.

 

Het woord rode kool ruikt óók naar mijn overgrootmoeder, ze woonde op vier hoog en halverwege het beklimmen van de trappen rook je al wat ze die avond zou eten. Op het petroleumstelletje stond vanaf ’s morgens altijd iets te sudderen, en ik geef onmiddellijk toe, het gaat op zo’n klein pitje héél erg langzaam, maar dan nòg; rode kool ruim een halve dag laten smoren? Het maakt hem heel erg zoet, en héél erg zacht. Ik kies liever uitgesproken geuren en kleuren, in een taart met kraak en smaak. Want vroeger was écht niet alles beter, laten we daarom nu in vredesnaam volop genieten van onze rijkdom om te kiezen. Kiezen voor verschillende smaken en kleuren.

 

SERVEERSUGGESTIE

Er zou nog een gemengde salade bij kunnen, aangemaakt met eenvoudige vinaigrette, en heel misschien wat geroosterde pistachenootjes.

 

Kruidige kooltaart

 • 600 g rodekool*, fijngesneden
 • 8 plakjes blader- of korstdeeg
 • 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
 • 2 middelgrote uien, gesnipperd
 • 1 theel cayennepeper
 • 1 theel korianderpoeder
 • 1 theel za’atar of ras el hanout
 • 3 eieren
 • 4 dl yoghurt of room
 • 3 takjes koriander (als u daar niet van houdt kan het ook prima peterselie zijn)
 • neutrale olie

 

* Alle andere kolen zijn ook geschikt

 

Verwarm een ruime (koeken)pan met een beetje olie en fruit de kool in 3 minuten net soepel. Laat in een vergiet goed afkoelen.

 

Bekleed ondertussen een ingevette, passende metalen taartvorm zo met het deeg dat er rondom een opstaande rand van 2,5 centimeter hoog is.

 

Meng in een ruime kom de overige ingrediënten met de kool (houd de verse koriander apart). Maak op smaak met zout en misschien nog wat (cayenne)peper. Verdeel het mengsel over de taartbodem, leg een passend bakpapiertje over de vulling en druk iets aan zodat de kool net onderstaat.

 

Zet in een oven van 200 °C en laat in 40 à 60 minuten het deeg goudgeel bakken en de vulling stollen.

 

Bestrooi vlak voor serveren met geplukte blaadjes koriander.

 

Eet smakelijk!

 

 

Mari  Maris – A la Minute
Uitgeverij: Carrera
9789048856374

 

 

 

Mari Maris wordt ook wel de Nederlandse Ottolenghi genoemd, – maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. Ze is groenteboerin, kookboekenauteur en werkte haar leven lang als chef, de laatste 10 jaar in haar eigen groenterestaurant in Frankrijk. De pers (o.a. Het Parool, NRC en Vrij Nederland) noemde haar Groentebijbel onmisbaar en kroonde haar na Saladebijbel, en Mari Plukt de Dag tot Groentekoningin van Nederland (o.a. Elle Eten, Volkskrant en Telegraaf).  

 

Voor als je misschien Instagram wil vermelden, daar post ik regelmatig recepten en kookfilmpjes, ik ben daar vindbaar als:  _mari_maris