Krimpflatie: zo word je dus keihard genept in de supermarkt

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Krimpflatie: zo word je dus keihard genept in de supermarkt

 

 

 

 

Wat echter wordt verzwegen is dat er ook 100 gram minder product in de verpakking zit. Dit is een voorbeeld van zogenaamde krimpflatie. Het woord zegt het al, dit is een samentrekking van krimpen en inflatie. Kort gezegd betaal je veel meer voor minder. Radar deed onderzoek naar krimpflatie en het is niet best.

 

Het is geen nieuwe fenomeen; fabrikanten misleiden ons vaker, met gouden windeieren bijvoorbeeld. Maar krimpinflatie is anders dan een gouden windei. Of het nu gaat om vlees dat voorheen per kilo werd verkocht en nu per 700 gram, of een ontbijtkoek die opeens wel erg ruim in de originele verpakking zit: krimpflatie is een verborgen prijsstijging. Soms lijkt het juist of iets goedkoper is geworden, maar die lagere prijs is vaak niet in verhouding met de vermindering van de inhoud. Je kan er eigenlijk vanuit gaan dat de prijs van het product in een nieuwe verpakking altijd gelijk blijft of stijgt (zelfs als dit in eerste instantie dus niet zo lijkt.)

 

Waarom krimpflatie?

Een prijsverhoging is voor niemand leuk en dat weten fabrikanten ook. Ze zullen er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij niets merkt. Als consument merk je tenslotte sneller dat een fles shampoo een euro duurder wordt dan dat er net iets minder in de fles zit. Ze willen voorkomen dat je opeens overstapt naar de producten van de concurrent en kiezen daarom voor een manier van krimpflatie. Een prijsverhoging kan komen omdat de prijs van grondstoffen duurder wordt, inflatiecorrectie of om de winstmarges te verhogen.

 

Het bewijs

Er zijn eindeloos veel voorbeelden te vinden van krimpflatie in de supermarkt. Dit zijn een aantal van de meest bizarre voorbeelden die de 25.902 ondervraagden aan het onderzoek van Radar tegenkwamen.

 

 

Welke gekke, lullige of ronduit schofterige krimpflatie ben jij zelf al wel eens tegen gekomen? We horen het graag!

 

 

Door: Redactie FavorFlav