Koukleumen opgelet

 

Het kan weleens de koudste winter worden sinds jaren

 

Koukleumen opgelet: heel Europa staat een barre winter te wachten. Dit weekend vallen al de eerste vlokjes sneeuw in ons land en er komt nog een boel aan.

 

Morgen valt er zelfs wel 7 centimeter in sommige delen van ons land. Hoewel 2017 bij een van de warmste jaren ooit hoort, wordt december dus even andere koek. Want wauw, 7 centimeter, dat is voor de eerste dagen van december bést uniek. Deze maand duiken de temperaturen in Europa zeker tien dagen onder het tienjaarsgemiddelde. 

 

Kortom, het wordt een stuk kouder dan dat we gewend zijn. Sinds 7 jaar is het niet zo koud geweest in Nederland. Volgens de experts bereiken we een heus dieptepunt rond 11 december – brrr, dat is al bijna. Toch maar even die dikke handschoenen en het dubbele dekbed uit de kast halen?
 

 

Vorig jaar hadden we die niet nodig. Voorgaande jaren was het lekker zacht weer, zo tussen 5 december en de kerst­dagen in, maar dat gaat dit jaar niet op.
 

Na dit winterse sneeuwweekend worden de temperaturen wel iets zachter, maar ’s nachts kan het zeker nog gaan vriezen. En nog meer buien met natte sneeuw zijn absoluut niet uitgesloten. Dus of we kans maken op een witte kerst? Wie weet… Overigens is het heel zeldzaam, een échte witte kerst. Dat is tot nu toe nog maar acht keer voorgekomen – de laatste keer was in 2010. In dat jaar lag er ook de meeste sneeuw sinds de eerste metingen van het KNMI: maar liefst 25 centimeter. Een écht pak, dus. Volgens de regels moet er voor een officiële witte kerst namelijk in de Bilt (waar het landelijke weerstation staat) op zowel Eerste Kerstdag als op Tweede Kerstdag een laag sneeuw liggen. Maar voor ieder die niet kan wachten op dat winterse wonderland: volgens de kenners hebben we dit jaar zo’n dertig procent kans op een white Christmas… Daar gaan we lekker over dromen, ja.

 

 

door redactie Franska.nl