Koude zomer?

 

Krijgen we na deze warme meimaand nu een rotzomer? 

 

Het is recordwarm deze meimaand. Wat een feestje. Elke avond in de tuin eten, naar het strand op slippers, de barbecue uit de schuur… 

 

En het blijft maar warm. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 16,5 graden, terwijl normaal gesproken de temperatuur deze maand rond de 13 graden ligt! En om het nog verrassender te maken: de gemiddelde temperatuur van juni is nog niets eens 16,5 graden. Die ligt rond de 15,5 graden, dus eigenlijk hebben we het nu warmer dan dat het in juni waarschijnlijk wordt. Of hoe werkt dat, als we nu al heerlijk zomers weer hebben, krijgen we dan een rotzomer met veel regen en kou?

 

Nee, zeggen weerexperts. Of het nu slecht of mooi weer is in het voorjaar, dat maakt niet uit voor de zomer die daarop volgt. Het zomerweer is niet afhankelijk van de lente. Nederland is juist heel wisselvallig als het aankomt op het weer. Dat weten we maar al te goed: soms is het in oktober nog bloedheet en is het in juli nog aan het vriezen. Het kan in mei dus heel heet zijn en in juli juist weer koel, maar daar is nu nog niets zinnigs over te zeggen. Voorspellen heeft geen zin. Een goede lente hangt dus ook niet samen met een koude zomer, net zoals een druilerige lente ook geen warme zomer voorspelt.

 

Het enige dat we kunnen zeggen is dat goede lentes wel vaak wat nattere zomers voorspellen.

Dat komt doordat het zeewater sneller verdampt als het mooi weer is in de lente, waardoor er weer meer buien kunnen komen wat later in de zomer. Maar ook dat is niet eens zeker. Nou, die zomermaanden duren nog even… Dus geniet dit weekend in mei nog maar met volle teugen van die zon en die hitte…

Want je weet nooit of we in augustus nog naar het strand kunnen of dat we dan al met winterjassen op de fiets zitten. 

 

Het heeft ook wel weer iets hè, de onvoorspelbaarheid van het Hollandse weer. Dat voelt tóch als thuis.

 

 

Door: Redactie Franska.nl