Koken in tijden van crisis
Er wordt een behoorlijke aanslag gepleegd op ons inlevings- en uithoudingsvermogen, en ook ons geduld en onze creativiteit worden op de proef gesteld. Om nog maar te zwijgen over onze portemonnee, want, geloof me, daar merkt iedereen het.
We gaan zuiniger leven, maar willen niet op gezond eten inleveren. Tegelijkertijd proberen we ook niet al te veel naar de winkel te gaan. Dus ja, hoe doe je dat? Persoonlijk ga ik liever naar de groenteman dan naar de supermarkt. Op de eerste plaats om de lokale middenstand te steunen, maar eerlijk gezegd ook omdat ik er minder mensen tegenkom en ik minder in de verleiding kom om extra dingen te kopen die ik niet nodig heb. De supermarkt is vooral handig voor houdbare zaken. Niet om te hamsteren, maar wel goed om een aantal dingen standaard in huis te hebben.
Daarom hierbij een lijstje waarvan ik hoop dat het je wat op weg helpt!
Eieren
Omeletten kun je zowel zoet als hartig maken door ze te vullen met jam of groente. Wanneer je een ei losklopt en als pannenkoek bakt kun je dit gebruiken als gezonde koolhydraat- of glutenvrije wrap. Eiermuffins maak je door eieren los te kloppen met wat zout, peper en kruiden of geraspte kaas en dan in muffinvormpjes te gieten en in de oven te bakken.
Bloem en bindmiddel zoals allesbinder, maïzena en/of aardappelmeel
Het lijkt voor de hand liggend, maar o jee die momenten waarop ze er ineens niet zijn. Zorg dat dit voorraadje altijd op peil is, zodat je kunt bakken en binden.
Pasta, rijst, couscous, quinoa
Lekker als hoofdgerecht, en restjes zijn ideaal om te verwerken in salades.
Tomaten: puree, gezeefde tomaten, tomatenblokjes op sap, zongedroogde tomaten op olie
Ik zou niet weten wat ik zonder voorraadje tomaatconserven zou moeten. Sauzen, soepen en salades, je kunt er altijd wel tomaat in kwijt. Bovendien maak je van tomatensap met een bouillonblokje in no-time een tomatensoep.
Geroosterde paprika’s
1 x per 2 weken rooster ik een aantal paprika’s (ik bewaar ze in een plastic koelkastdoosje, in hun eigen olie, die tijdens het roosteren vrijkomt) om te verwerken in salades of om lekker op boerenbrood te eten. Een pot in voorraad is soms een redder in nood in sauzen, soepen of smoothies.
Mosterd, bouillonblokjes, kokosmelk
Mosterd gebruik ik niet alleen als smaakmaker, maar ook om vlees mee te bestrijken vóór het bakken. Met boter, bloem en een bouillonblokje maak je een verrukkelijke mosterdsoep, en kokosmelk is niet alleen lekker in curry of Indonesische gerechten, maar ook handig om snel een linzensoep mee te maken.
Tonijn in blik of andere visconserven als kabeljauwlever
Tonijn uit blik wordt in Italië ook veel door pasta gemengd, ik maak er graag salades mee. Warme toast met kabeljauwlever bestrooid met grof zeezout is heerlijk als lunch of voorgerechtje.
Peulvruchten, linzen, mais, etc., gedroogd of in blik
Zelf houmous maken van kikkererwten. Linzen in soep of stoofschotel. Mais om maiskoekjes van te bakken of maissoep van te maken.
Olijfolie, zonnebloemolie
Niet alleen om in dressings te verwerken of om in te bakken, maar ook goed in voorraad te hebben zodat je heel eenvoudig een pesto kunt maken van verse kruiden of rucola, spinazie of kort gestoofde boerenkool.
O en op de valreep nog een tip: culinair journaliste Mara Grim is de website crisiskoken.nl begonnen met budgetrecepten van chefs en culischrijvers. Dubbel geteste recepten, dus zeker de moeite waard.