Kapje kontje of korstje, wat is het nou?

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: kapje, kontje of korstje, wat is het nou?
 

 

 

 

Bij ons thuis was het altijd het kapje, de eerste boterham uit de zak. Het liefst wilde je die als eerste opeten, met dik roomboter en dan hagelslag of pindakaas, maar dat mocht niet: die kapjes moeten op het brood blijven zitten tot het laatst, want zo beschermen ze de andere boterhammen tegen uitdroging.

 

 

Onzin, bijna iedereen heeft tegenwoordig z’n brood in de vriezer zitten en pikt de boterhammen eruit die gegeten worden, of niet? Dan verliest het kapje z’n beschermende functie, en kun je het direct opsmikkelen als je vers brood hebt gehaald (hoera!)

 

 
Kontje als trending topic
Of eet je dan het kontje van het brood? Volgens ongeveer de helft van de Twitteraars heet die eerste boterham het ‘kontje’. En zo was de hashtag kontje een hele dag trending op Twitter. Tegenstanders houden vol dat een kontje het einde is van de worst. Anderen brengen nuance aan in de discussie: het kontje is het achterste laatste plakje van het brood, en het kapje het eerste. Volg jij het nog?

 

 

Nog zoiets: bakkers weten dat het een kontje heet, maar hebben het personeel in de winkel geleerd om ‘kapje’ te zeggen, want dat klinkt veel netter, wordt op Twitter geschreven. Is het waar? Welke bakker kan hier iets zinnigs over zeggen?

 

 

Verhitte discussie
En korstje? Zo wordt het alleen genoemd als de kapjes (of kontjes, afhankelijk van je positie in de verhitte discussie) veel te dun worden gesneden in de boterhammen-snij-machine van de bakker. Van die dunne reepjes waar je met de beste wil van de wereld geen boter op kunt smeren, laat staan dat het hagelslag gaat vasthouden. Gelukkig zit daarachter dan nog een echt kapje (of: je weet het), dus dat loopt met een sisser af.

 

 
Lussiknie
Het woord ‘korstje’ voor die boterham wordt door de meeste mensen meteen terzijde geveegd. Korstjes, nee, dat is de buitenste rand van het brood of je pizza. Die korstjes die kinderen van hun boterhammetjes af willen hebben anders lusten ze het niet, die. Hoewel de voor- en achterkant van een brood formeel hetzelfde is als de korst, kun je ze dus echt niet zo noemen.

 

 

Inside tip: FavorFlav’s Sharon leerde thuis dat je dikke tieten krijgt als je het kapje van het brood opeet, en mijn moeder dichtte altijd ‘van korstjes krijg je borstjes’, maar zonder wetenschappelijke onderbouwing boeken we dat op de post ‘zal wel’. Heeft de binnenkant van het brood trouwens een eigen naam, of heet dat gewoon ‘brood’?

 

 

Om de discussie nog even op te schudden: in Leeuwarden heet het een ‘ploske’. Nou jullie weer.

 

 

Over 1 ding is er overigens echt geen twijfel mogelijk: Corgi butt buns is het lekkerste kontje dat je ooit eten zal.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav