Kan die van jou een beetje klussen?

 

In Huize Smit hebben we een duidelijke taakverdeling. Noem het ouderwets maar het werkt voor ons wel. 

 

 

 

Ik doe de was en de strijk en mijn meneer is van de afdeling klusjes. Variërend van het indraaien van nieuwe peertjes in de lamp aan het plafond tot de grotere klussen waarbij ik dan denk: huur gewoon een mannetje in.

 

 

Hij bemoeit zich niet met mijn werkzaamheden en ik niet met die van hem. Maar dat vind ik soms wel lastig, want het gaat nogal eens mis met dat klussen. Dan koopt hij lampjes met de verkeerde fitting en dan staat ie al op de keukentrap te stunten om erachter te komen dat ze niet passen. Of hij komt met een zak materialen van de bouwmarkt thuis, haalt alles overhoop en merkt dan dat hij het verkeerde heeft meegenomen waardoor hij nog drie keer terug moet. Ik fluister dan steeds in mezelf: we kunnen toch ook een mannetje laten komen? Begrijp me niet verkeerd, ik hou van die man, alleen van klussen heeft hij soms wat minder kaas gegeten dan hij zelf denkt. 

 

 

Maar mij hoor je verder niet zeuren want zelf heb ik twee ontzettend linkerhanden en daarom wil meneer de klusjes liever zelf klaren. Daarin is hij niet de enige. Uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl en Panel Inzicht blijkt dat slechts 12% van de mannen tevreden is met de klusvaardigheid van hun partner. Klussen is blijkbaar nog steeds een mannending. Want hoewel stellen meestal in 58% van de gevallen samen bepalen wat er gefixt moet worden, beslist 35% van de mannen uiteindelijk wat er gaat gebeuren tegen 12% van de vrouwen. Bovendien zorgen de mannen in het gros van de gevallen dat de klus geklaard wordt. Slechts in 1 op de 10 gevallen is de vrouwelijke partner zo handig dat ze het zelf doet. 

 

 

Gek genoeg zijn er ook regionale verschillen. In Drenthe is men het meest tevreden met de kluscapaciteiten van de partners, maar in Flevoland zijn ze nogal kritisch, daar is slechts iets meer dan een derde te spreken over de doe-het-zelfkwaliteiten van hun betere helft. En in Friesland is men blijkbaar behoorlijk geëmancipeerd want daar verwachten mannen op klusgebied meer van hun partner dan wat die er in de praktijk van bakt. Kijk, daar kan de rest van Nederland nog wat van leren. 

 

Bron: Slimster.nl

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit