Jullie fantastische zomerleeslijst

 

Ik kan zo ontzettend van Instagram houden. De gemeenschap die ontstaat en die deelt en elkaar helpt.

 

 

 

Zo heeft laatst iemand me via Instagram aan een pop geholpen die mijn – autistische – dochter maar niet uit haar lieve hoofdje kon krijgen en die werkelijk nergens te krijgen was. Afijn. Deze week vroeg ik jullie op Instagram om jullie favoriete boeken die deze zomer allemaal mee de koffer in moeten en dat veroorzaakte een fontein aan fijne tips die ik vanzelfsprekend deel, want niets is beter dan gecureerde content. Oftewel, iemand die dezelfde smaak heeft als jij en je de goede kant op gidst.

 

Daar gaan we.

 

Aan het einde van de wereld – Kristin Hannah

Een jonge vrouw komt in Alaska voor de keuze te staan haar eigen leven te gaan leiden of thuis te blijven wonen om haar moeder te steunen die mishandeld wordt door haar vader.

 

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens (werd veel genoemd!)

Het verhaal volgt Kya, een jong meisje dat alleen opgroeit in de moerassen van North Carolina en een fascinatie heeft voor de natuur. Wanneer een knappe jongeman dood wordt aangetroffen in het moeras, wordt Kya beschuldigd van moord.

 

De nomade – Anya Niewierra 

Een jongen uit de woestijn heeft nooit iets anders gekend dan het harde leven onder de zon. Tot hij op sleeptouw wordt genomen door Anxil, een veroordeelde maar ontsnapte dame. Ze geniet van de vindingrijkheid en de passie van de jongen, maar houdt ook haar eigen doel voor ogen.

 

Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells

Het einde van de eenzaamheid is het vierde boek van de 35-jarige Benedict Wells. Het verhaal speelt zich af rond Jules, een 14-jarige jongen die samen met zijn nerdy broer Marty en populaire zus Liz wees wordt nadat de ouders van het drietal omkomen bij een auto-ongeluk.

 

De onbedoelden – Cobi van Baars

Cobi van Baars baseerde haar roman De onbedoelden op een waargebeurd verhaal rond een adoptiedoofpot. Een tweeling wordt – jaren zestig, katholiek Limburg – bij adoptie van elkaar gescheiden. Pas 21 jaar later komt de waarheid aan het licht en ontdekken de jonge vrouwen hoe hun levens ook anders hadden kunnen verlopen.

 

Schemerleven – Jaap Robben

Schemerleven is een indrukwekkend en fijnzinnig boek over verlies. Een verbluffende roman over levenslang verzwegen leed.

 

In de mist van Golden Gate Park – Murat Isik

Over het zoeken naar vrijheid en autonomie, het vinden van een grote liefde, het worden van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie.

 

De hemel verslinden – Paolo Giordano

Als een jonge Italiaanse vrouw een relatie met een van de buurjongens van haar oma op het Italiaanse platteland krijgt, beginnen zij samen een ecologische leefgemeenschap, maar hun relatie komt onder druk te staan door hun onvervulde kinderwens.

 

De vergeten vrouwen – Kristin Hannah

Kristin Hannah weet grote thema’s uit de geschiedenis prachtig en indringend te beschrijven met sterke vrouwen in de hoofdrol. Vlot geschreven en biedt een levendig beeld van die tijd.

 

In mijn voetsporen – Sarah Meuleman

Als jonge vrouw doorkruiste Sarah Meuleman Engeland. Met een zware rugtas, zonder enige wandelervaring, liep ze de Coast to Coast-route, van de Ierse Zee naar de Noordzee. Onlangs vond ze het dagboek terug dat ze toen heeft bijgehouden. Nu, meer dan twintig jaar later, besluit ze in een impuls de tocht opnieuw te lopen. Ze wil zich goed voorbereiden, maar een gebeurtenis zet het leven van Sarah – inmiddels moeder, schrijver en geliefde – op z’n kop. Met gemengde gevoelens begint ze aan de tocht, al wandelend herontdekt ze niet alleen het landschap, maar ook zichzelf.

 

Les enfants sont rois – Delphine de Vigan

Het kind is koning. De titel van de roman van Delphine de Vigan gaat dus over verwende kinderen. Verwend zijn Sammy en Kimmy zeker. Hun moeder Mélanie filmt hen dagelijks om likes te genereren op YouTube en Instagram.

 

Lied van de profeet – Paul Lynch

Een visie op een land in oorlog en het gevecht van een moeder om haar gezin bij elkaar te houden. Zo raak geschreven dat het je hart versnippert. Hij won er de Booker Prize 2023 mee.

 

Armoede uitgelegd aan mensen met geld – Tim ‘S Jongers

Armoede is je eigen schuld. Armoede is niet meer dan een gebrek aan geld. Armoede leidt tot domme en ongezonde keuzes. In een land geregeerd door welvarende, hogeropgeleide mensen wordt op een beperkte en soms zelfs schadelijke manier naar armoede gekeken. Tim ‘S Jongers groeide op in armoede, ging uiteindelijk studeren, deed onderzoek naar armoede en doet nu beleidsvoorstellen om het tegen te gaan. Hoe de meeste mensen denken over armoede, ontdekte hij, klopt van geen kant. Daarom schreef hij dit boek: een spoedcursus armoede, bedoeld voor mensen met geld. Want armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken. Tim ‘S Jongers (1981) is politicoloog, bestuurskundige en directeur van de Wiardi Beckman Stichting. Voor De Correspondent schrijft hij over armoede; van zijn boek Beledigende broccoli zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Reacties: ‘Confronterend.’ – Sander Schimmelpenninck ‘Een van de beste boeken van het jaar.’ – Paul Verhaeghe ‘Herkenbaar van het eerste tot het laatste woord.’ – Emine Uğur ‘Overtuigend pleidooi.’ – Kitty Herweijer

 

Luister – Sacha Bronwasser

Vertelt het verhaal van iemand die terugblikt op een traumatische en vormende periode uit haar leven. Sacha Bronwasser schreef jarenlang kunstkritieken voor de krant en leerde tussendoor het verschil tussen kijken en zien.

 

De vlamberken – Lars Mytting

Vertelt het verhaal van Edvard Hirifjell die als wees opgroeit op de afgelegen boerderij van zijn opa en die na de dood van zijn grootvader probeert uit te zoeken waarom zijn ouders achttien jaar eerder zijn omgekomen door een ongeluk met een gasgranaat in een bos in Frankrijk.

 

Je bent prachtig – Ann Napolitano

De nummer 1-romanbestseller uit Amerika van 2023. Een schitterend, meeslepend familiedrama. Van de auteur van Lieve Edward. Vier zussen. Een onmogelijke liefde. Een hartverscheurende familiegeschiedenis. Je bent prachtig is een schitterende, meeslepende roman. Voor de lezers van Shelley Read en Isabel Allende.

 

Schiet maar, ik ben toch al dood – Julia Navarro

Aan het einde van de negentiende eeuw, gedurende de laatste fase van het tsarenrijk, moet de joodse familie Zucker Rusland ontvluchten. Bij aankomst in het Beloofde Land koopt Samuel Zucker het land van de Ziads, een Arabische familie met Ahmed aan het hoofd. Tussen Samuel en Ahmed ontstaat een hechte vriendschap die, ondanks religieuze en politieke verschillen, generatie op generatie blijft bestaan.

 

Zeg me wie ik ben – Julia Navarro

Als in Spanje de burgeroorlog dreigt, ontvlucht Amelia Gararoya haar vaderland en laat ze man en kind achter. Haar leven speelt zich daarna af in de grote brandhaarden van de 20e eeuw: stalinistisch Rusland, nazi-Duitsland, fascistisch Italië en het naoorlogse Berlijn tot aan de val van de Muur in 1989.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach