Je ontkomt er niet aan

 

Het is nu eenmaal het einde van het jaar. En iets niet doen omdat iedereen het al doet is ook een reden van niks. Dus… hoppa, wij doen het gewoon ook. Kan ons het schelen.

 

 

Een ding waar je niet aan ontkomt zijn alle terugblikken zo tegen het einde van het jaar. En als je er niets van wilt horen of zien moet je je ergens heel goed verstoppen op een plek zonder wifi, telefoon, krant of tijdschrift. Ook wij willen de kans niet voorbij laten gaan om de allermooiste verhalen van het afgelopen jaar de revue te laten passeren. Want wat is er veel moois geschreven voor Franska.nl.

 

Natuurlijk zijn er de hilarische en persoonlijke verhalen van Wieke, die ik niet alleen heel erg bewonder om de manier waarop ze schrijft, maar misschien wel evenveel om haar lef. Want wie durft zichzelf zo bloot te geven als zij? Ik noem maar even die foto’s waarop ze haar mooie onderbroeken showt. Ik lag dubbel.

 

En de kijkjes achter de schermen die Janny ons geeft in haar drukke leven. Wat heb ik daar een bewondering voor. We weten allemaal heus wel dat ze geen vijfenveertig meer is en dan er zo tegenaan gaan als zij! Een voorbeeld voor elke vijftigplusser. Ik denk af en toe: zou ik haar wel durven vragen of ze haar stukje nog op tijd af krijgt deze week? Maar altijd hè. Punctueel. Al moet het vanuit de keuken van Heel Holland Bakt per postduif worden verstuurd. Het is er.

 

En dan May over haar privéleven. Over Flo. Wow. Hoe vaak ik daar niet door ontroerd ben geraakt, ook dit jaar weer. Eigenlijk weet ik al dat ik op een rustig plekje moet zitten als ik haar verhaal in m’n mail zie op-ploppen. Het grijpt me altijd op een of andere manier aan, is het niet dat er een brok in m’n keel ontstaat, dan is het wel een heel warm gevoel van trots op iemand die de dingen zo benadert en aanpakt als zij. Diepe buiging. En het dan ook nog zo mooi opschrijven.

 

En Rachel dan? Met haar Boer-Zoekt-Vrouw-verslagen. Ik heb (laat ik maar eerlijk zijn) dit jaar geen enkele keer naar dat programma gekeken, maar ik hoop dat het altijd blijft bestaan, als was het alleen maar om dubbel te liggen om de recensies van Rachel.

 

Oh, wacht. Als ik zo doorga, zit je hier morgen nog aan te lezen. Laat ik me een beetje inhouden. Maar toevallig vind ik Margreet ook heel erg mooi schrijven. Raakt me altijd recht in m’n hart.

 

En Beatrijs met haar leuke verrassende invalshoeken over actuele onderwerpen. Wie kan dat zo goed als zij? Niemand toch?

 

En wat te denken van onze laatste aanwinst Irene? Die zomaar in het diepe sprong en mee kwam doen bij ons. Wat kan die vrouw schrijven hè? En ook nog onvermoeibaar.

 

En onze eigen lieve Danique, die zich elke dag al het heen en weer werkt om alle eindjes met elkaar te verbinden en dan tussendoor ook nog leuke en gevoelige columns weet te produceren.

 

En Lisette? Wat dacht je daarvan? Iemand die heel oorspronkelijk denkt en de wereld altijd van een kant weet te belichten die ik nou nooit bedacht zou hebben. Verrassend, keer op keer.

 

En oh! Tineke. Man, man, man, soms schrik ik me rot en dan blijk ik er dus toch weer ingestonken te zijn. Want er ontstaat vaak ergens halverwege haar verhaal een heel spannende, onverwachte twist. Over op het verkeerde been zetten gesproken. Tineke kan er een houtje van. Knap man.

 

Madeleen, die lees je natuurlijk ook. Ik heb nooit heel erg begrepen wat er precies bedoeld werd met iemand die ‘puntig‘ schrijft. Totdat ik haar stukken begon te lezen. Heel grappig zoals zij haar columns aanpakt. En zoals zij onverwachte inzichten weet te geven aan alledaagse dingen.

 

Vergeet ik bijna Meagan, onze eigen kokkerelster. Toen ze bij ons kwam was dat nog heel even een verborgen talent, maar sinds ik ontdekt heb wat zij allemaal van eten weet en wat ze in een handomdraai in elkaar weet te flansen is ze onze huis-recepten-schrijver. Altijd lekker, altijd makkelijk. Altijd met een nieuwe touch.

 

 

En we zien haar niet heel vaak, maar Miloe kan er ook een houtje van zeg. Zij pakt onderwerpen aan die ik niet bedacht zou hebben, en waarvan ik blij ben dat ze ook hun plaats hebben op Franska.nl.

 

Brigitte dan. Die laat ook lekker van zich horen bij ons. Mooie, ontroerende verhalen afgewisseld door pittige meningen en lollige inkijkjes in het kleven van ‘de vrouw’. En die dan tussendoor voor ons nog de allerleukste plekjes vindt en zo elke week een gratis-en-voor-niets-uitje weet te regelen voor een van onze lezers. Dankjewel Brigitte. Zo fijn!

 

En dan all the way from Italië, om precies te zijn Umbrië, onze eigen Adje met haar prachtige Podere del Buongustaio, waar je eigenlijk echt een keer geweest zou moeten zijn. Zo heerlijk daar. Die natuur, die prachtige zwem-poel, dat eten daar en die gastvrije Nederlandse die gewoon op je zit te wachten middenin de natuur. Die tussendoor af en toe ook nog tijd vindt om het allerlekkerste en leukste met ons te delen. Dank Adje!

 

Vergeet ik bijna Anita. Die alles durft uit te proberen, wat ik van m’n leven niet zou doen. Die ons ook lekker alles voordoet, de dingen test die ik zeker weten nooit ga testen, maar mooi dat we kunnen zien hoe het werkt. Petje af voor Anita!

 

Had ik Jasmijn al bedankt voor haar mooie verhalen? En Pleuntje? En Adeline? En onze collega’s van Favor Flav en Amayzine, waar we de mooiste verhalen van mogen plaatsen. Dank jullie wel. En Sylvia? Nog maar net voor ons begonnen, maar daar gaan we nog heel veel moois van zien komend jaar, let maar op. En al die lezeressen die anoniem hun persoonlijke verhalen aan ons vertellen.

 

En last but not least, onze enige man: Rob Peetoom, die elke keer wanneer ie in Nederland is een dag voor ons vrijmaakt om lezeressen mooi te maken en supermooi te fotograferen. Fantastisch. Dankjewel Rob. Hij zegt overal dat ie rustiger aan gaat doen komend jaar, als ie vijftig jaar in het vak zit. Haha. Geloof jij het?

 

Zoveel leuke, lieve en goeie mensen die dus allemaal voor me schrijven. Om daaruit een keuze te moeten maken voor onze terugblik op de beste artikelen van het jaar? Ondoenlijk. Dus weet je hoe we ze gekozen hebben? Gewoon in de cijfers gedoken en gekeken welke vijf artikelen het hoogst gescoord hebben en dus het meest gelezen zijn. Vanavond om half zes komt het eerste. En we gaan door tot eind van het jaar.

 

Heel veel plezier ermee!

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska