Je koelkast indelen voor gevorderden
Ik doe het dus al mijn hele leven verkeerd, het moet namelijk zo.
Al mijn hele volwassen leven probeer ik gezond te eten. Niet te veel van het een en wat meer van het ander. Veel groenten en fruit en zo’n beetje alles wat in de Schijf van Vijf te vinden is. Je zou dus zeggen dat ik hartstikke goed bezig ben. Maar schijn bedriegt.
Ik eet weliswaar goed, maar ik bewaar al dat gezonde voedsel hartstikke verkeerd, zo blijkt. Want ik deel mijn koelkast helemaal verkeerd in en dat kan dus verkeerd uitpakken, waardoor voedsel sneller bederft.
Zo staat de mijne veel te warm. De beste temperatuur is namelijk ongeveer 4 graden Celsius, maar dat verschilt per plank in de koelkast. Het maakt zelfs een groot verschil of iets voorin of achterin op de plank staat. Want onderin en achterin de koelkast is het veel koeler dan bovenin en voorin. Het maakt dus nogal wat uit waar je wat bewaart.
De bovenste plank is de warmste en de beste plek voor potjes augurken, kappertjes, jam en wat je al niet in een potje kunt bewaren. Daar bewaar je ook je vleeswaren en je kaas. (En niet zoals ik dat al jaren doe, op de onderste plank.) Ook kliekjes zet je op deze plaats in de koelkast.
De middelste plank heeft de ideale temperatuur voor melk, boter, yoghurt en eieren (die je dan weer op hun beurt in het kartonnen doosje bewaart).
Het koudst is de onderste plank, waar je het beste producten bewaart die snel bederven, zoals rauw vlees, rauwe vis en kip. Zorg ervoor dat ze een beetje vooraan op de plank liggen, anders kunnen vastvriezen aan de achterkant van de koelkast.
Zet een geopend pak melk liever niet in de koelkastdeur, aangezien dat de warmste plek is omdat de deur op een dag vaak open en dicht gaat. Sapjes en frisdrank hebben daar geen last van en kun je daar prima bewaren.
Fruit en groenten gaan natuurlijk in de groentenla, maar liefst apart verpakt. In fruit zit een soort gas dat het proces van rijpen versnelt, waardoor je groente sneller verlept als je ze naast elkaar legt. Zonde, want dan moet je het ook eerder weggooien.
Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee. Want als je iets goed bewaart in de koelkast, bederft het minder snel en bespaar je tientallen eurootjes per jaar. Lekker bezig!