Je kan het pas als je weet hoe het moet

 

En dan kan je dus scoren. En nee… hier spreekt geen Johan Cruijff, maar een kok.

 

 

Inderdaad, het gaat weer eens over eten. Had ik vorige week al aangekondigd. Het gaat bij mij in deze tijd van het jaar nog vaker over eten dan normaal. Overal is inspiratie als je erop gespitst bent zoals ik, op YouTube, in de supermarkt, bij FavorFlav, in tijdschriften, op TV en natuurlijk in toffe kookboeken. Dat ik er al kweeniehoeveel heb mag de pret niet drukken, er kan er altijd nog wel eentje bij. Ik heb nu een boek waarvan het idee erachter me ontzettend aansprak. Iemand die nou precies doet wat ik ook graag doe. De kunst van recepten ontdekken. Hoe moet het nou echt, wat zijn de ‘trucs’ die je moet kennen, voordat je kan gaan freewheelen. 

 

Ik heb me de laatste jaren nogal toegelegd op de perfecte spaghetti en er zijn wat trucs die ik redelijk onder de knie heb. Eentje was echt een eye-opener: de laatste minuten van de gaartijd doe je de spaghetti in de saus, dan krijg je niet alleen dankzij de pasta een crèmige saus, de saus hecht zich meteen ook goed aan de slierten. Als je vervolgens met een tang een zwikkie slierten oppakt en terug laat vallen in de pan en je hoort ‘smek’, dan is je gerecht perfect. 

 

O wacht.. Nu heb ik het over mijn ontdekkingen, dat was niet de bedoeling. Ik zou het over dat boek hebben.

 

Het boek waar ik zo enthousiast over ben is Master the Originals van Jeroen van Oijen. Jeroen werkte 35 jaar als kok. Eten en koken zijn zijn grootste passies. De afgelopen jaren stelde hij de ultieme top honderd van gerechten samen die iedere (hobby)kok volgens hem zou moeten kunnen maken. Stuk voor stuk gerechten die wereldberoemd en razend populair zijn. In dit boek staan de eerste 20 recepten die Jeroen tot op de bodem heeft uitgezocht en waarvan hij de bereiding tot in de puntjes beheerst. Al die kennis heeft hij uitgewerkt in 20 uitgebreide masterclasses, die alleen al leuk zijn om te lezen en bekijken, maar waarmee je ook meteen aan de slag kunt.

Een greep uit de gerechten: de enige echte spaghetti carbonara, paella, rendang, boeuf bourgignon, panna cotta, appeltaart, Pekingeend, yakitori, thom ka gai. En dan van allemaal een verhaal waar het vandaan komt, wat de essentie is van het recept, wat de beste ingrediënten zijn, welk keukengerei het handigst is, een super-exact stap-voor-stap recept in tekst en foto’s en dan nog wat variaties die je inspireren om zelf te gaan variëren. Top! 

 

 

Ben jij ook iemand die eerst de originele versie van gerechten wil kunnen maken, om er daarna een eigen draai aan te geven? Wil je jouw repertoire uitbreiden? Dan is dit boek een echte must-have. Jeroen heeft het geleerd van mensen die het niet een paar keer, maar duizenden keren gemaakt hebben. Dat zit dus wel snor.

 

Je merkt het zeker al, ik ben hartstikke blij met dit boek. Jij vast ook. Als je het eenmaal in handen hebt laat je het niet meer los. Dus zoef-zoef naar de winkel. Of nog zoeverdezoef… nog snel aan Sint vragen (zelf een pakje in de Sint-mand stoppen? Schijnen sommige mensen ook weleens te doen), of een kansje wagen op Facebook. Ik mag drie boeken weggeven, dus reageer even en kijk volgende week of je een van de gelukkigen bent.

 

Heel veel succes!

 

Als je Sinterklaas viert, veel plezier gewenst en vooral een leuke week. Laat je niet gek maken, blijf gewoon genieten van leuke dingen.

 

Liefs van Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska