Je hond weet wanneer jij liegt

 

Hoera voor onze viervoeters.

 

 

Goed, niet elk hondenras is even slim (ai, dit klinkt dramatisch onaardig maar heus, er zijn onderzoeken gedaan naar de intelligentie per ras en dat verschilt dus nogal als we de onderzoekers mogen geloven), maar over het algemeen is de hond een slim diertje. Zo wees onderzoek uit dat ze onze menselijke spraak kunnen begrijpen. Oké, je hoeft niet Het Stenen Bruidsbed van Harry Mulisch voor te gaan lezen, maar ze kunnen de menselijke taal herkennen en ook begrijpen. Tot op bepaalde hoogte.

 

Ook kunnen honden het aan je gezicht zien of je boos of blij bent. En het is ook wetenschappelijk bewezen dat honden een gevoel van jaloezie hebben, iets wat psychologen bijzonder bijzonder vinden omdat ze jaloezie een sentiment vinden dat ze alleen aan de menselijke soort toedichten omdat je er zelfreflectie voor moet kunnen toepassen.

 

Nu heeft de Kyoto University in Japan bewezen dat honden doorhebben als je liegt. Ze deden dit door 34 honden aan een paar onderzoeksrondes bloot te stellen. Men nemen twee plastic boxen waarvan in één lekker vlees zat en de ander leeg was. Een man wees de gevulde doos aan en liet daarna aan de hond zien dat hij de gevulde doos had aangewezen. In de volgende ronde fopte de man de hond en wees hij de lege doos aan. Ook hierna volgde de ‘reveal’. In de derde ronde zag je dat de hond de instructie van de man negeerde omdat hij inmiddels wist dat je op die persoon niet kon bouwen.

 

 

 

Of deze vlieger ook opgaat bij niet-foodgerelateerde kwesties vraag ik me af. Ik denk niet dat mijn Monti een wenkbrauw optrekt als ik zeg dat die kimono van Pauw een uitverkoopje was, maar een leuk verhaal is het wel.

 

Hoera voor onze viervoeters.

 

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach