‘Je darmen zijn je tweede brein’

 

‘Dus zorg goed voor ze.’

 

 

 

‘Je darmen zijn je tweede brein,’ zo viel laatst te lezen. ‘Dus zorg goed voor ze.’ Wat er nog meer over te lezen viel, is dat er in de afgelopen tien jaar veel onderzoek is verricht naar darmgezondheid en hoe dat van invloed is op de rest van je lichaam. Het kan als een open deur klinken, maar ik wil toch graag met je delen dat een gezond microbioom – dat is de verzameling van triljoenen bacteriën, schimmels, virussen en gisten in de dikke darm – niet alleen een belangrijke rol speelt bij maag- en darmziekten, maar ook bij diabetes type 2, auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en multiple sclerose, en het heeft invloed op allergieën, astma en huidproblemen.

 

De stok achter de deur om je microbioom gezond te houden – waardoor je zelf ook gezonder blijft – laat zich raden: gezonde voeding. En geen antibiotica, tenzij dat echt noodzakelijk is, omdat dat spul een deel van de bacteriën in het microbioom doodt, waardoor de samenstelling niet meer in evenwicht is – en je zelf ook uit balans raakt. Het klinkt allemaal super logisch natuurlijk, maar vooral dat zinnetje over gezonde voeding is nog lang niet altijd even makkelijk na te leven – weet ik uit ervaring.

 

Juist de ‘slechte, ultrabewerkte voeding’ – denk aan een hamburger, een zak paprikachips, een pak koekjes, een witte boterham met hagelslag, een tosti, pizza en magnetronmaaltijden met veel zout en vet, zonder vezels maar met toevoegingen zoals emulgatoren – ligt op elke hoek van de straat voor het grijpen. Daarbij is juist wat slecht voor je is goedkoper dan al het goede verse spul, dat ook nog eens meer tijd en kundigheid vergt om iets lekkers van te maken.

 

Het is heus niet dat ik je wil bekeren. Maar als je bedenkt dat industrieel voedsel schade veroorzaakt aan de balans van gisten en bacteriën, waardoor er schadelijke stofjes ontstaan die kleine ontstekingen in je darmen veroorzaken, die op hun beurt weer kunnen leiden tot chronische ziekten, dan is het misschien net iets makkelijker om dat voedsel te laten staan. En dan zijn er ook nog stofjes die het microbioom juist verrijken en sterker maken: probiotica en postbiotica. Die stofjes overleven het maagzuur en komen levend aan in de darm, waar ze aan het werk gaan om stoffen aan te maken die het microbioom juist verrijken en sterker maken. De goede biotica komen voor in gefermenteerde voeding en dranken zoals yoghurt, zuurkool, kimchi, kefir en augurken. Hoeveel? Overdrijf het vooral niet, want grote hoeveelheden postbiotica kunnen spijsverteringsklachten zoals gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

 

Elke dag een glas melkkefir, kombucha, een paar augurken of een hap zuurkool is hartstikke gezond en goed te doen. Naast het zoveel mogelijk laten staan van het ultrabewerkte spul natuurlijk. Want daarmee wordt de echte winst behaald. En het is nog goed voor je lijn ook.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans