1x raden waar Janny deze zomer uithangt…
Janny: Ze zijn goed bedeeld daar in Normandië, want niet alleen de mooiste boter en crème fraîche, verraderlijk lekker lopende kazen, dranken als cider en Calvados, maar ook de heerlijkste vissen en zeevruchten zijn er dagelijks supervers te krijgen.
De Normandische koeien boffen, want ze grazen op groene weiden die vol staan met pittige en geurige kruiden waardoor ze rijke melk boordevol eiwitten (de rijkste van Frankrijk) leveren die verwerkt worden tot boter, room, crème fraîche en kazen als Camembert pont l’evêque, Neufchâtel, Livarot, Brillat Savarin, Pavé d’Auge, Brique de Lisieux en nog veel meer streekkazen zoals de petit suisse, die volgens overlevering ooit ontwikkeld werd door de Zwitserse knecht van Madame Hérauld. Deze kaas is overigens ook verrukkelijk met honing of jam als dessert.
Maar waar ik het meest dol op ben in Normandië zijn die heerlijke fruits de mer-plateaus die elke (kust)plaats wel biedt. Grote platte schalen of etagères met verschillende soorten garnalen, rivierkreeftjes, oesters, schelpdieren (couteaux en amandes) en flinke Noordzeekrabben. Heerlijk lang lunchen en met je handen en tangetjes en vorkjes snoepen van schaal- en schelpdieren. Water met bubbeltjes, een koele frisse witte wijn een dressing van azijn met uitjes, wat citroen een goede mayonaise en brood. Meer heeft een mens niet nodig, toch?
Dus als jullie me zoeken deze zomer…