Wat ik eerlijk gezegd niet wist, maar ter plekke ontdekte, is dat er ook veel, heel veel slakkenboerderijen in Normandië zijn, waarbij er enkele zijn die alleen al per week honderdduizenden exemplaren afleveren. En er staan appelbomen, ontelbaar veel appelbomen die niet zozeer voor de Normandische appeltaart worden gebruikt, maar vooral tot appelsap, cider en calvados – of ‘calva’ zoals ze graag liefkozend zeggen – worden verwerkt. Zelf vind ik de calva iets zachter dan cognac, maar de sterke drank die van cider wordt gestookt, lijkt er wel op. Maar zoals de cognac eigenlijk voornamelijk na het eten wordt geserveerd, bestaat er ook zoiets als ‘le trou Normand’. Het is een glaasje calvados dat tussen twee gerechten in gedronken wordt met de bedoeling weer een beetje ruimte te creëren voor de volgende gang. Het is ook even mode geweest om het te serveren samen met een appelsorbet, maar de echte gastronoom zal dat weigeren, want de ijskoude sorbet legt in combinatie met de alcohol onmiddellijk al je smaakpapillen plat.

1x raden waar Janny deze zomer uithangt…

Janny: Ze zijn goed bedeeld daar in Normandië, want niet alleen de mooiste boter en crème fraîche, verraderlijk lekker lopende kazen, dranken als cider en Calvados, maar ook de heerlijkste vissen en zeevruchten zijn er dagelijks supervers te krijgen.

 

De Normandische koeien boffen, want ze grazen op groene weiden die vol staan met pittige en geurige kruiden waardoor ze rijke melk boordevol eiwitten (de rijkste van Frankrijk) leveren die verwerkt worden tot boter, room, crème fraîche en kazen als Camembert pont l’evêque, Neufchâtel, Livarot, Brillat Savarin, Pavé d’Auge, Brique de Lisieux en nog veel meer streekkazen zoals de petit suisse, die volgens overlevering ooit ontwikkeld werd door de Zwitserse knecht van Madame Hérauld. Deze kaas is overigens ook verrukkelijk met honing of jam als dessert.

 

 

Maar waar ik het meest dol op ben in Normandië zijn die heerlijke fruits de mer-plateaus die elke (kust)plaats wel biedt. Grote platte schalen of etagères met verschillende soorten garnalen, rivierkreeftjes, oesters, schelpdieren (couteaux en amandes) en flinke Noordzeekrabben. Heerlijk lang lunchen en met je handen en tangetjes en vorkjes snoepen van schaal- en schelpdieren. Water met bubbeltjes, een koele frisse witte wijn een dressing van azijn met uitjes, wat citroen een goede mayonaise en brood. Meer heeft een mens niet nodig, toch?

 

Dus als jullie me zoeken deze zomer…

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.