Het is geel en gezond


Janny:
Kurkuma is een gezond goedje en geeft je gerechten een mooie gele kleur. Maar zo braaf als-ie klinkt is deze specerij niet. Er is meer aan de hand met dit spul.

 

 

Kurkuma, geelwortel, koenjit. Allemaal namen voor dezelfde specerij. Het is de wortel van de curcuma longa, een plant die oorspronkelijk uit India komt en daar ook onderdeel uitmaakt van het specerijenmengsel kerrie en garam masala. Het kleurt gerechten geel, maar wordt ook gebruikt als kleurstof en in heilige ceremonies. Tot zover klinkt het allemaal als een brave specerij.

 

Maar met kurkuma is iets bijzonders aan de hand. En dat weten ze al heel lang. De wortelstokken van de plant worden al vele duizenden jaren gebruikt en verhandeld. Er is bewijs dat de farao’s kurkuma al importeerden uit Azië en binnen de ayurvedische geneeskunde stond de geelwortel in hoog aanzien. De gele kleur is te danken aan verschillende pigmenten in de wortel (waarvan er eentje vergelijkbaar met saffraan is) en juist daarin lijken de heilzame stoffen te zitten. Net als gember overigens, is geelwortel ontstekingsremmend. De stof curcumine is daar verantwoordelijk voor. Kurkuma wordt zelfs op academisch niveau onderzocht omdat het remmend zou werken bij zware ziektes als bepaalde vormen van kanker en alzheimer.
Nu roep ik echt niet op om ineens theelepels vol van deze specerij dagelijks te verorberen, want om met Cruijff te spreken: elk voordeel heb z’n nadeel. Niet iedereen reageert hetzelfde op geelwortel. Te veel kan weer lijden tot nierstenen, maar wat vaker kurkuma of kerrie eten kan zeker geen kwaad, sterker nog: is goed. En wie de hand op verse geelwortel kan leggen is nog beter af.
Bijgaand alvast een suggestie om je eigen kerriepoeder samen te stellen. Veel leuker, gezonder en lekkerder dan zo’n zakje uit de supermarkt. O, en gebruik een vijzel om de zaden en korrels fijn te wrijven, word je ook nog eens ‘zen’ van.

 

  • 3-4 delen korianderzaad
  • 2 delen gemalen, gedroogde geelwortel
  • 2 delen mosterdzaad
  • 1 deel zwarte peper
1 deel cayennepeper
  • 1 deel chilivlokken
  • 1 deel komijn
  • ½ deel kardemom
  • ¼ deel (of meer) gemberpoeder
  • En verder kruidnagel, anijs of nootmuskaat naar smaak. Hoe meer je toevoegt hoe ‘gelaagder’ het eindresultaat.

 

Tip: De combinatie met zwarte peper maakt dat de geelwortel beter kan worden opgenomen, evenals de combi met vet.

 

 

Ga nou
niet ineens dagelijks theelepels
van dit spul verorberen

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.