Op 9 november wordt tijdens de AVOND VAN HET KOOKBOEK het GOUDEN kookboek uitgereikt aan de winnaar van het beste kookboek dat afgelopen jaar (tussen half oktober vorig jaar en dit jaar) is verschenen. Het is een feestje dat voorafgaat aan de Kookboeken-7-daagse; een week waar het kookboek centraal staat en waarbij je bij aankoop van één kookboek een mooi klein verzamelwerkje erbíj krijgt met recepten van Rens Kroes, Nadia Zerouali, Yvette van Boven, Onno Kleyn, Niven Kunz en Rutger van den Broek.
Kookboeken zijn al jaren hot. Niet zomaar hot maar kookboeken zijn de snelst stijgende categorie in boekenland. En nog een grappig detail: ruim driekwart van de verkochte boeken wordt cadeau gegeven. En over hoeveel eruit gekookt wordt zwijgen we maar even, want dat is vaak niet meer dan tussen de 1 en 3 keer. Veel kookboeken worden vooral in bed gelezen. In Amerika is er ooit onderzoek naar gedaan en daar bleek dat 80% van de kookboeken in bed wordt gelezen. Ik herken er wel iets van hoor, want elk nieuwe exemplaar sleep ik ook mee het bed in.
Maar nu terug naar dat Gouden kookboek. Daar zijn 5 geweldige boeken voor genomineerd.
Vleesbijbel
Gertjan Kiers (uitgeverij Carrera)
‘In deze tijd dat vlees terecht onder vuur ligt is het van groot belang dat we weten wat we eten als we vlees op tafel zetten. De ‘Vleesbijbel’ geeft een compleet overzicht van kopen tot koken. Met veel kennis en passie brengt deze slager in hart en nieren duidelijkheid over hoe een beest in elkaar zit, hoe het ontleed wordt en hoe het geconsumeerd kan worden.’
Greens that taste like friendship
Seppe Nobels (uitgeverij Lannoo)
‘Hoewel we de Engelstalige titel liever in het Nederlands hadden gezien, zijn we als jury gevallen voor de eenvoud die deze chef in zijn recepten naar voren brengt. De gerechten van onze Antwerpse zuiderbuur hebben iets heel elegants. Een prachtig gemaakt boek, eten heeft de hoofdrol. De vormgeving van het boek is van een uitzonderlijke klasse. De simpelheid die het boek uitstraalt is gelijk de grootste kracht.’
Home sweet home
Yvette van Boven (uitgeverij Fontaine)
‘Yvette van Boven is authentiek. Ze leeft, schrijft, denkt, voelt en proeft alles wat met eten te maken heeft. De koningin van het comfort food. Ze brengt haar recepten zó dat iedereen denkt: Dat kan ik ook! Onze nationale, internationale trots.’
Souq
Nadia Zerouali en Merijn Tol (uitgeverij Fontaine)
‘Op een geweldige manier laten beide auteurs ons kennismaken met de keuken van het Midden-Oosten. Het brengt verschillende culturen samen. De recepten, de fotografie en het verhaal achter de eetcultuur wordt overtuigend in beeld gebracht en voor iedereen toegankelijk gemaakt.’
Groente!
Niven Kunz (uitgeverij Kosmos)
‘Een topchef die een boek met recepten schrijft die iedereen thuis kan maken. Onze 80/20 groente-chef heeft met dit boek een overtuigend groenteboek gemaakt waar iedereen dagelijks uit kan koken. Het ontwerp van het boek is duidelijk, prachtige vormgeving en indrukwekkende schutbladen.’
En donderdag 9 november tijdens de Avond van het Kookboek maken wij (In de jury zitten naast mij als voorzitter, secretaris Jonah Freud (De Kookboekhandel, uitgeefster, culinair journaliste), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver) en Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious) de winnaar bekend.
En daar kun je bij zijn, sterker nog: als kook(boek)liefhebber mag je het gewoon niet missen, want het is een exclusief feestje en ik mag 3 stel (dus 3×2) kaarten weggeven.
Schrijf daarom onder het bericht op de Facebookpagina van Franska.nl waarom je er ook graag bij zou willen zijn. Doe dat voor dinsdagmiddag 15.00 uur en houd je pb van Facebook in de gaten want als je wint gaat daar een berichtje heen!