Slim licht

 

Annelies: De slimme ontwerpen van Achille Castiglioni lijken vanzelfsprekend, maar je moet er maar op komen.

 

 

 

Je kent hem vast wel, de booglamp met marmeren voet. Hij is in de loop van de tijd heel vaak gekopieerd, maar het oorspronkelijke ontwerp uit 1962 is van de Italiaanse broers Achille en Pier Giacomo Castiglioni. De lamp heet Arco (inderdaad: Italiaans voor ‘boog’). Wat ik er zo leuk aan vind, is dat de broers bij hun ontwerpen zochten naar praktische oplossingen en daarbij vaak alledaagse voorwerpen gebruikten.

 

Et voilà, het was een eitje om het zware ding te verplaatsen

 
Neem deze booglamp: die was bedoeld voor boven de eettafel, in plaats van de eeuwige hanglamp die op een vaste plaats hing, waardoor je de tafel eigenlijk nooit meer ergens anders kon zetten. Zo’n verplaatsbare lamp was veel handiger. Alleen die marmeren voet, die was natuurlijk niet te tíllen. De Castiglioni’s hadden een oplossing, met een voorwerp dat iedereen wel in huis heeft: een bezem. In het marmer maakten ze een gat, groot genoeg om een bezemsteel doorheen te steken et voilà… dan was het een eitje om het zware ding – met z’n tweeën weliswaar – te verplaatsen.

 
Nog zo’n vondst: Lampadina (Italiaans voor ‘lampje’), een tafellampje met een voet waar je het teveel aan snoer makkelijk omheen kunt winden. Klinkt logisch, maar je moet er toch maar even op komen! Achille Castiglioni, die na de dood van zijn broer Pier Giacomo in 1968 nog jarenlang in zijn eentje ontwierp, liet zich voor de Lampadina inspireren door een filmspoel.

 
En zo kwam Achille Castiglioni met nog veel meer slimme ontwerpen. Voor wie er meer van wil weten, is de Studio Museo Achille Castiglioni in Milaan een aanrader: na zijn dood in 2002 besloot Castiglioni’s familie om van zijn voormalige werkplek een museum te maken. Voor een bezoek met rondleiding moet je wel even reserveren, zie achillecastiglioni.it.

 
De lampen Arco en Lampadina worden nog altijd geproduceerd door het Italiaanse designmerk Flos.

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch